Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

„Alpinista” rókamanguszta kölyök 2018. augusztus 20.

Ez az érdeklődő tekintetű rókamanguszta kölyök még csak két hónapos, de máris nagy ügyességgel mászik fel a kifutójában található sziklatömbre. Két testvérével együtt sokat hancúroznak az Elefántháznál, a flamingókkal szemközti kifutójukban.

Három aranyos kölyök cseperedik az Elefántház oldalában, a flamingókkal épp szemközti kifutóban lakó rókamangusztáknál. Ezt a bájos megjelenésű kisemlős fajt Állatkertünk másfél évszázados története során több időszakban is bemutattuk, az újabb időkben 2008-bam fogtunk bele a tartásukba. Azóta számos alkalommal szaporodtak is, de az elmúlt években pont úgy alakult, hogy nem volt gyermekáldás rókamangusztáink háza táján.

Most viszont aprócska kölykök hancúrozása visz új színt az életükbe, egyik nőstényünk ugyanis június 16-án három életerős kölyöknek adott életet. A három kölyök eléggé soknak számít, ennél a fajnál ugyanis gyakoribb, hogy az anyaállatok ellésenként kettő, vagy csak egy utódot hoznak a világra. Az első hetekben persze nem sokat látni a jövevényekből, mostanra azonban már elég jól lehet látni őket a kifutójukban. A kicsik már a szilárd táplálékot is kóstolgatják, de még az anyatejről sem mondtak le egészen.

A rókamanguszták (Cynictis penicillata) Afrika déli részén őshonos kisemlősök. Rokonságban állnak többek között a szurikátákkal, a törpemongúzokkal és a zebramungókkal is, amely fajokat Állatkertünkben szintén láthatja a közönség (sőt, húsvétkor egy rövid kisfilmet is közzétettünk, megmutatva, hogyan törik fel a húsvéti tojásokat). Bár a rókamanguszták – közeli rokonaihoz hasonlóan – nagyon aranyosak, saját mérettartományukban vérmes ragadozóknak számítanak. A természetben táplálékuk legnagyobb részben bogarakból (imágókból és lárvákból), termeszekből, sáskákból, hernyókból, kisemlősökből, apróbb madarakból, madártojásból, esetenként kisebb termetű hüllőkből és kétéltűekből áll, de időnkét magvakat és fűféléket is fogyasztanak. Ennek megfelelően állítjuk össze állatkerti menüjüket is.