Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Anyák napja az Állatkertben 2019. május 5.

Anyák napján nálunk is van mit ünnepelni, hiszen most is sok anyaállat nevel kölyköt vagy fiókát Állatkertünkben. Az elefántokat, Angele-t és a kis Arunt külön is kiemeljük, azért is, mert egyre gyakrabban vannak együtt Assammal, az apukával.

Nehéz lenne örömtelibb hírt mondanunk anyák napja alkalmából, minthogy állataink között most különösen sokan vannak anyukák. Szinte bármerre is járunk a kertben, mindenütt kicsinyét nevelő anyaállatokat láthatunk.

Egyiküket külön is szeretnénk kiemelni: Angele-t, az elefánt anyukát, aki nap mint nap féltő gondoskodással veszi körbe közönségünk egyik kedvencét, Arunt, a kiselefántot. Akik rendszeresen nyomon követik Állatkertünk híreit, bizonyára emlékeznek a kis Arun megszületésére, arra, hogy hogyan kapott nevet, hogyan ünnepelte első születésnapját, vagy hogy hogyan látogatta meg őt Joulupukki, a finn mikulás. A kiselefánt minden lépésénél ott volt mellette Angele, segítve, gyámolítva, nevelve és korholva az ifjú ormányost. A szomszéd kifutóban lakó apukával, Assammal azonban mindketten csak a kerítésen át tudtak érintkezni.

Természetesen szó sincs arról, hogy az apa el lett volna szakítva a családjától. Egészen egyszerűen arról van csak szó, hogy az elefántok nem így gondolkodnak. A természetben az elefántcsordákban például nem szoktak kifejlett hím elefántok, elefántbikák lenni, a csordákat ugyanis felnőtt nőstények, és fiatal, még nem ivarérett állatok alkotják. Az elefántbikák a csordáktól külön, magányosan élnek, illetve esetenként előfordul az is, hogy fiatalabb hím elefántok legénycsapatokba verődnek. S mivel az elefántoknál ez a normális, az állatkertekben is az a szokás, hogy az anyaállat és a kicsi külön van az apukától. Ez annál is inkább fontos, mivel előfordulnak rossz természetű, agresszív elefántbikák is, akiket bizony még a saját kicsinyükkel is kockázatos lenne együtt tartani.

Most, hogy a kis Arun már másfél esztendős, és ennek megfelelően sokat is fejlődött, eljött az ideje annak, hogy a gondozók ismét összeengedjék a borját nevelő anyát az apukával, leginkább azért, hogy idővel a következő kiselefántról is gondoskodjanak. Szerencsére Assam az elefántbikák átlagához képest eléggé békés, jó természetű állat, így nincs akadálya annak, hogy mindhárman együtt legyenek.

Természetesen az elefántokon kívül sok más olyan állatunk is van, ahol kölyköt vagy fiókát nevelő anyaállatot láthatunk. Ez a helyzet például a gorilláknál, az orangutánoknál, az aranyhasú mangábéknál, a sörényes hangyászoknál, a matakóknál, az ázsiai vadkutyáknál, a vízidisznóknál, a nagy maráknál, a Bennett-kenguruknál, a gyimesi racka juhoknál és a kínai törpefürjeknél is, sőt, egy kis szerencsével Molly, a vombat legújabb kölykét is meg lehet lesni.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.