Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 3300 HUF Gyermek jegy: 2200 HUF

Aprócska szarvaspár társbérletben a hangyászokkal 2022. március 25.

Legújabb kisfilmünkben ezúttal a pudukat, ezeket a Dél-Amerikában őshonos, apró termetű szarvasféléket mutatjuk be. Nemrégiben egy ígéretes tenyészpárt „házasítottunk” össze. A Pampakifutóban láthatja őket a közönség.

A szarvasfélék közé nemcsak termetes, akár több mázsás állatok tartoznak, hanem aprócska termetűek is. Ilyenek például a Dél-Amerikában őshonos puduk, amelyek közül az egyik fajt, a déli pudut az ugyancsak dél-amerikai elterjedésű sörényes hangyászokkal közös kifutóban mutatjuk be.

A puduk kifejlett korukban sem nyomnak többen 12 kilogrammnál. Maga a pudu név a Chilében, illetve Argentína egyes vidékein élő mapucse indiánok nyelvének szókészletéből ered, eredetileg ők hívták így ezeket az állatokat. A spanyolba már pudú írásmóddal került át, s napjainkra az állat neveként szerte a világon elterjedt.

A déli puduk természetes élőhelyükön sajnos ritkulóban vannak. A kipusztulás közvetlen veszélye egyelőre ugyan még nem fenyegeti őket, de a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) a veszélyeztetettség mértékét kifejező kategóriarendszerében a „fenyegetettség közeli" (near threatened) kategóriába sorolják. Az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) egy olyan regionális tenyészprogramot (úgynevezett EEP-t) hívott életre, amely az egész kontinensen összehangolja a faj állatkerti szaporítását.

Az elmúlt években mi csak két, külön-külön férőhelyen lévő hím állatot mutattunk be, de a közelmúltban egy ígéretes tenyészpárt sikerült „összeházasítanunk". A kisfilmben gondozójuk mesél róluk.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.