Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Aranyos és nagyon ritka krokodilocskák 2019. augusztus 15.

A kritikusan veszélyeztetett kubai, más néven rombuszkrokodilok Állatkertünk legújabb látnivalói. A fiatal állatok most még alig hosszabbak fél méternél, de idővel kétméteresre, vagy még nagyobbra is megnőnek. A Krokodilházban láthatók.

Újabb érdekes fajjal gyarapodott Állatkertünk: a kubai, vagy más néven rombuszkrokodillal. A krokodilokról tudnivaló, hogy sok különböző fajuk létezik. A tágabb értelemben vett krokodiloknak, ide értve az aligátorokat, a kajmánokat, de még a gaviálokat is, összesen bő kéttucat fajuk ismeretes. Ezek közül Állatkertünkben az elmúlt másfél évszázad különböző időszakaiban összesen nyolc fajt, mississippi (vagy csukaorrú) aligátort, kínai aligátort, pápaszemes kajmán, Sakáré-kajmánt, fekete kajmánt, nílusi krokodilt, bordás krokodilt, illetve kubai krokodilt is láthatott a nagyközönség. Persze egyszerre sosem volt ilyen sokféle krokodilunk, azonos időben általában két-három faj képviselte ezt az állatcsoportot. Kubai krokodil a múltban csak egy rövid ideig volt Budapesten, így a most érkezett állatok mindenképpen újdonságnak számítanak.

A kubai, vagy más néven rombuszkrokodilok (Crocodylus rhombifer) rendkívüli mértékben megritkult, kritikusan veszélyeztetett állartok, sokkal ritkábbak, mint például a mississippi aligátor, a pápaszemes kajmán, vagy éppen a nílusi krokodil. Veszélyeztetettségükhöz a vadászat mellett az is hozzájárul, hogy lényegében az összes krokodilfaj közül a kubai krokodil elterjedési területe a legkisebb, ami még sebezhetőbbé teszi vadon élő állományait.

Méretét tekintve közepes testű krokodilnak számít, általában 2-3,5 méteresre szoktak megnőni a felnőtt állatok, de régebbi feljegyzések szerint állítólag ennél nagyobb példányokat is láttak már. A fiatalok kisebb halakkal és puhatestűekkel táplálkoznak, a nagyobbak étlapján a halak mellett teknősök is szerepelnek. Fogazatuk valamelyest idomult is ehhez a táplálékhoz, mert amíg az elülső fogak inkább hegyesek, és a zsákmány csúszásmentes megragadására szolgálnak, a hátrébb lévő fogak valamivel tompábbak, így ideálisak a teknősök páncéljának összeroppantására.

A mi nemrég érkezett kubai krokodiljaink összesen öten vannak. Még elég fiatalok, nagyjából két évesek, ami azt jelenti, hogy testhosszuk alig haladja meg a fél métert. A Nagy-tó partján álló Krokodilház belső terében láthatja őket a nagyközönség.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.