Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Aranyos rackabárányok a Holnemvolt Várban 2018. június 29.

Aranyos kisbárányok ugrándoznak az Állatkert új játszóparkja, a Holnemvolt Vár majorságában. Egészen pontosan gyimesi racka bárányok. A pödröttszarvú hortobágyi rackánál sokkal kevésbé ismert fajta a középkor végén alakult ki Erdélyben.

Az elmúlt hetekben rendszeresen beszámoltunk az Állatkertünkben világra jött újabb és újabb kisállatokról, kölykökről és fiókákról. A gyermekáldás természetesen nem kerüli el az Állatkert új játszóparkját, a Holnemvolt Várat sem, ahol szintén sok érdekes állatot látat a nagyközönség. A vár udvarában található Majorság egyik karámjában, amelyet a magyar tarkamarhák a gyimesi rackákkal osztanak meg egymással, mostanában több cseperedő kisbárány is látható. A hét kisállat nagyokat hancúrozik a karámban, ha pedig elfáradtak, rendszerint anyjukhoz bújva pihennek egy kicsit.

Az ember tenyésztő munkája nyomán napjainkra létrejött több száz juhfajta közül a gyimesi racka nem számít túl közismertnek. A pödröttszarvú hortobágyi rackát legalábbis lényegesen többen ismerik, sőt, az őshonos, illetve régen honosult magyar háziállatok közül a legtöbb embernek a szürkemarha és a mangalica után éppenséggel pont a racka szokott eszébe jutni. A gyimesi rackával sokkal ritkábban lehet találkozni. Ez a késő középkorban, Erdély hegyei között kialakult fajta névrokonától több dologban is különbözik. Például abban, hogy a gyimesi rackák nem pödrött, hanem csigás, illetve sarló alakú szarvat viselnek. A gyapjai is másmilyen, egyik fő jellegzetessége pedig az, hogy a legtöbb állat a szeme körül sötét színű foltot visel, amelyről sokaknak talán a monokli jut az eszébe, ám az állattenyésztésben az ilyen foltokat ókulának szokták nevezni. Ez utóbbi név egyébként a szemet jelentő latin oculus szóból ered.

A Fővárosi Állat- és Növénykert már a XX. század eleje óta fontos hivatásának tekinti, hogy a különféle vadállatok mellett háziállatokat is bemutasson a nagyközönségnek. Ez annál is inkább fontos, mivel a városi emberek számára ma már a háziállatok is egzotikumnak számítanak. A háziállatok állatkerti bemutatásának fontosságára egykori jeles igazgatónk, Lendl Adolf már 1909-ben felhívta a figyelmet, s ezzel több mint fél évszázaddal megelőzte korát. Az állatkerti szakmában ugyanis az 1960-as, 70-es években terjedt el az a szemlélet, hogy háziállatok bemutatására is szükség van.

Manapság a különféle háziállatok bemutatásának legfőbb színtere a májusban átadott Holnemvolt Vár, ahol a már említett gyimesi rackák és magyar tarkamarhák mellett a nagyközönség a mangalicákkal, törpekecskékkel és kameruni juhokkal, különféle háziszárnyasokkal, sőt még tevékkel és alpakákkal is találkozhat. A hucul lovakról már nem is beszélve. A háziállatok mellett persze több más érdekesség, mesés állatok, állatos mesék, élmények és játékok sokasága várja azokat, akik az új Holnemvolt Várat felkeresik.

A gyimesi racka bárányok mellett a többi kisállatot is érdemes felkeresni. Hiszen az Állatkert szinte minden pontján lehet találkozni apróságokkal, kölykökkel és fiókákkal, így például az elefántoknál, a gorilláknál, a sörényes hangyászoknál, a matakóknál, a zebráknál, a cebui disznóknál, a gyűrűsfarkú makiknál, a kenguruknál, a flamingóknál, valamint a batláknál és a skarlát íbiszeknél is.