Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Az Állatkert mindenben megfelel az európai előírásoknak 2013. május 22.

Az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) a közelmúltban végezte el Állatkertünk szakmai átvilágítását. Ez az átvilágítás bizonyos időközönként az európai szervezet valamennyi állatkertjére nézve kötelező a tagság, illetve az akkreditáció megújításához. Az átvilágítás megállapította, hogy intézményünk mindenben megfelel az európai szakmai szövetség szigorú előírásainak. Ennek nyomán az EAZA tíz évre meghosszabbította állatkertünk akkreditációját. Az új rendszerű, a korábbiaknál szigorúbb feltételekhez kötött EAZA-akkreditációt a kelet-közép európai állatkertek közül elsőként a Fővárosi Állat- és Növénykert kapta meg.

EAZA - Accredited MemberÁllatkertünk barátai előtt nem titok, hogy a Fővárosi Állat- és Növénykert mintegy két évtizede tagja az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének (EAZA). A világ egyik legjelentősebb állatkerti szakmai szervezetének tagságába azonban nem tartozik bele automatikusan minden olyan állatkert jellegű intézmény, amely Európában található. A tagság elnyeréséhez az adott intézménynek át kell esni egy akkreditációs, előminősítési eljáráson, és meg kell felelnie a szakmai szövetség szigorú, rendszerint még a nemzeti vagy uniós jogi szabályozásnál is magasabb mércét felállító előírásainak, sztenderdjeinek. Ráadásul az akkreditációs folyamatot bizonyos időközönként meg kell újítani, s ilyenkor újra megvizsgálják, hogy az adott állatkert mennyiben felel meg az európai szövetség követelményeinek az állattartás gyakorlata, a természetvédelem, az oktatás és a létesítmények fenntartása terén.

A tagság megújításához szükséges eljárásra állatkertünk esetében épp a közelmúltban került sor. Az EAZA által delegált állatkerti szakemberek még a tavalyi évben, október elején három napot töltöttek intézményünk szakmai átvilágításával, amelynek során az általános benyomásokon túl 158 fő szempont alapján értékelték és minősítettek Állatkertünk működését és az itt folyó szakmai munkát. Az átvilágítás eredményét előbb a tagsággal kapcsolatos ügyekkel és etikai kérdésekkel foglalkozó illetékes EAZA bizottság vitatta meg, megállapítva, hogy a Fővárosi Állat- és Növénykert mindenben megfelel a szervezet szakmai előírásainak. A bizottsági javaslatára az EAZA tanácsa április úgy határozott, hogy meghosszabbítja a Fővárosi Állat- és Növénykert akkreditációját, és megerősíti az intézmény teljes jogú tagságát a szakmai szervezetben. A döntésről szóló értesítést május elsején küldte el Állatkertünknek Simon Tonge, az EAZA elnöke. A mostani átvilágítás alapján megújított akkreditáció tíz évre szól, legközelebb tehát egy évtized múlva kerülhet sor hasonló újraminősítésre.

Az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége Európa vezető állatkertjeinek és más hasonló intézményeinek szakmai szervezete. A szövetség mai formájában 1992 óta működik, tagságába 41 ország 345 állatkertje és nyilvános akváriuma tartozik. Ezeket az intézményeket évente összesen 140 millió látogató keresi fel. A szervezet célja előmozdítani az európai állatkertek közötti együttműködést, különös tekintettel a természetvédelmi az oktatási és a kutatási tevékenységre, illetve az állatokról való gondoskodás színvonalára. Az EAZA egyúttal az állatkerti szakmai érdekeit is képviseli Európa szerte, és szakmai tanácsadóként részt vesz a vonatkozó uniós szabályok előkészítésében is.