Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Az első hóvirágok 2014. január 10.

Bár még csak január 10-e van, a sziklakert oldalában máris előbújtak az első hóvirágok. Nem messze, a vombatok kifutójának szomszédságában a téltemető kezdte el szirmait bontogatni. A főbejárat közelében pedig az illatos tündérfa ágain láthatunk rengeteg virágot.

HóvirágHa a tél közepén hosszabb időn át a szokásosnál kellemesebb, melegebb időjárás uralkodik, érdemes figyelemmel kísérni a kert területén található szabadföldi növényeket. Itt-ott ugyanis már virágokat, virágzó növényeket is találhatunk. Januári virágzást természetesen hazánk legkorábban nyíló vadvirágjaitól várhatunk, amelyek közül nem egy Állatkertünkben is kiválóan érzi magát. De az egzotikus, távoli tájakról való növényeink között is akadnak olyanok, amelyeken már most virágokat láthatunk.

A korán nyíló vadvirágok közül a kikeleti hóvirág a legismertebb. Az Állatkert parkjában több helyen is előfordul, a legkorábban azonban a sziklakertnél, a Xántus János-ház előtti, dél felé néző lejtőn szokott megjelenni. Ezen a helyen már most is virít néhány szép hóvirág, bár természetesen még töredéke annak, amire az elkövetkező hetekben, hónapokban számítani lehet.

A sárga virágú téltemetőnek már a neve is arra utal, hogy viszonylag korán előbújik. Azt persze most még nem lehet megmondani, hogy az idei telet valóban lehet-e már temetni, de az bizonyos, hogy néhány tőnyi téltemető máris a szirmait bontogatja a vombatok kifutójának szomszédságában.

Illatos tündérfaAz illatos tündérfa egzotikus növény, eredetileg ugyanis Kínában honos. Éppen ezért a főbejárat közelében kialakított növénybemutató terek közül a pingvinek közötti háromszögletű gyeptéren található, ahol jellemőzen az ázsiai flóra képviselőit láthatja a nagyközönség. Dísznövényként először Japánba telepítették be, majd az 1700-as évek végétől kezdődően Európába is. Szintén korán, a téli és a kora tavaszi időszakban virágzik, így nincs mit csodálkozni azon, hogy a december végi, és a január eleji viszonylag meleg időszak nyomán máris rengeteg virágot hozott. Ezek jellegzetes, kissé a vaníliára emlékeztető illatot árasztanak. A virágzó illatos tündérfa a főbejárattól a Nagy-tó felé induló sétányon haladva az úttól jobb kéz felé található meg.