Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Az óriásvidra-kölykök mindennapjai 2022. március 6.

A hazai állatkertek közül csak nálunk látható, Dél-Amerikában őshonos, veszélyeztetett óriásvidrák legutóbbi kölykeit várhatóan a március közepi hosszú hétvégétől láthatja a nagyközönség. Addig kisfilmen mutatjuk be érdekes családi életüket.

A március 12-től 15-ig tartó hétvégére sokféle programmal, látnivalóval, élménnyel készülünk. Ekkor mutatkoznak majd be a nagyközönségnek az óriásvidra kölykök is.

Ezzel a Dél-Amerikában őshonos, veszélyeztetett állatfajjal 2014 óta foglalkozunk, elsőként és mindmáig egyedüliként a hazai állatkertek közül. Az érdekes, látványos és mozgékony állatok látogatóink kedvencei közé tartoznak, amihez bizonyára az is hozzájárul, hogy a főszezoni „Légy ott!" programsorozatunk egyik népszerű látnivalója az óriásvidrák látványetetése szokott lenni.

Kezdetben három nőstény állatunk volt (közülük ketten testvérek), majd az egyikük Argentínába utazott, ahol egy visszatelepítési program legelső résztvevője lett, a másik pedig a Madridi Állatkertbe került. A megmaradt egy nőstény sem maradt sokáig egyedül, mert Madridból hozzánk meg egy hím állat érkezett. Az így összehozott tenyészpár, Cumana és Madidi kapcsolata a szó szoros értelmében szerelem volt első látásra.

Sajnos az első kölykeik nem sokáig maradtak életben (de ez az óriásvidráknál a vadonban és az állatkertekben is elég gyakori), ám 2020 végén már két egészséges kölyöknek örülhettünk, akik a Bahia és a Manú neveket kapták. Öt hónappal ezelőtt pedig Cumana újabb kölyköknek adott életet, akiknek a neveléséből az egész család, még a nagytesók is kivették a részüket. Kisfilmünkben gondozóik, Alexandra és Zsombor mesélnek az óriásvidra kölykök mindennapjairól.

Óriásvidráink történeti is jól példázza azt, mi mindenre jók napjaink korszerű állatkertjei. Hiszen nemcsak bemutatjuk őket, megismertetve látogatóinkat egy távoli élőhely különleges lakójával, hanem jelentős szerepet vállalunk a megmentésében is. Az olyan ritkuló, veszélyeztetett fajoknál, mint amilyen az óriásvidra is, minden egyes állatkerti születésű kisállat világra jövetele újabb mérföldkő a faj megmentése érdekében folytatott természetvédelmi munkában. Ráadásul a mi Állatkertünk a faj természetes élőhelyére való visszatelepítését is segíti, hiszen a már korábban említett, Argentínába utazott állatunk az ottani Iberá Nemzeti Park óriásvidra visszatelepítési programjának résztvevője lett.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.