Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Az új év első virágai 2022. január 11.

Már most előbújtak az első hóvirágok Állatkertünk parkjában. Persze még csak néhány van belőlük, az igazi hóvirág-szőnyegre februárig bizonyára várni kell. A mogyorókon viszont már most jól látszanak a porzós virágok.

Állatkertünkben – amely köztudottan növénykert is egyben – nagyon sokféle növényt láthat a közönség. Még télen is, hiszen például a Pálmaház növényeire nincs hatással van az évszakok váltakozása. Persze az tagadhatatlan, hogy a szabadföldi növénygyűjtemény sokkal látványosabb a tavaszi, nyári vagy őszi hónapokban, de közben az is igaz, hogy szép számmal akadnak nálunk örökzöld fajok is.

A szabad ég alatti parkrészek esetében minden év elején mindig nagyon érdekes megfigyelni, hogy mikor jelennek meg az első virágok Állatkertünk parkjában. A legkorábban a hóvirág és a téltemető szokott szirmot bontani, s általában az a tapasztalatunk, hogy a legelső töveket már egész korán, általában január hónapban, vagy legalább február elején megpillanthatjuk. Erről rendszerint hírt is szoktunk adni. Nagyobb számban persze csak később, február derekán figyelhetők meg. De hogy pontosan melyik időpontban mennyit láthatunk belőlük, azt sokban befolyásolja az időjárás alakulása is.

Idén az első hóvirágok valamivel a szokásosnál is korábban bújtak elő. Persze ezek még csak az első „hírnökök", ha úgy tetszik, ebben a szezonban ők voltak a legtürelmetlenebbek. A már előbújt néhány tövet a Xántus-ház előtti domboldalban lehet megcsodálni. Az elkövetkező hetekben pedig majd arra lehet számítani – persze az időjárás függvényében – hogy ezen a helyen egyre több lesz belőlük, később pedig a Főkapu környékén lévő gyepterületeken is egyre több hóvirág jelenik majd meg, valóságos virágszőnyeget alkotva. Persze akkorra már lesz téltemető, tőzike, sőt ligeti csillagvirág is.

Ahogy közeleg majd a tél vége, nemcsak a talajszinten, hanem magasabban is érdemes lesz virágokat keresnünk. Az egyik korán virágzó japán díszcseresznyén, valamint a Japánkertben található varázsmogyorón például tél végén már szoktak virágok lenni. Most még ugyan erről nincsen szó, de a mogyorókon már remekül lehet látni a jellegzetes porzós virágokat. Ezek a feltűnőbbek, a termős virágok sokkal kisebbek.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.