Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Bambuszok az Állatkertben 2021. szeptember 21.

A mi kertünkben a bambuszoknak több szempontból is fontos szerep jut. Mint gyűjteményes kert, sok fajukat, fajtájukat mutatjuk be, dekorációs értékük is igen nagy, és táplálékként is termesztjük őket olyan állatoknak, mint például a vörös panda.

Sokan talán nem is gondolnák, de a bambuszok, ezek az több méteresre, egyes fajok esetében akár családi ház magasságúra is megnövő növények valójában fűfélék. Egészen pontosan a pázsitfűfélék, más néven perjefélék családjába tartoznak. Mintegy ezer fajuk ismeretes, amelyből 140 körüli a télálló fajok száma.

Növénykertünkben is számos fajukat, fajtájukat mutatjuk be, de a bambuszoknak kertünkben nemcsak a gyűjteményes kerti bemutatás szempontjából van jelentőségük, hanem dekorációs szempontból is. Állatgyűjteményünk elhelyezése a kerten belül lényegében földrajzi elosztású, és például az Ázsiában honos állatfajok bemutatóhelyeinél a bambuszokra jellemző habitus és struktúraképzés is elengedhetetlen az eredeti élőhelyek megidézéséhez. Azt, hogy ez mennyire fontos, jól példázza, hogy az állatkertészet tudományán belül külön szekció foglalkozik az állatkertek növényes élőhelykialakításával.

Mindemelett táplálékként is termesztjük a bambuszokat, mivel ezek a növények vörös pandáink első számú takarmányai. Nekik a tavalyi évben háttérterületeinken létre is hoztunk egy kifejezetten jól sarjadó és gyors növekedésű takarmánytermő ültetvényt, így a vörös pandákat saját termesztésű, friss bambusszal is tudjuk etetni.

A bambuszokkal kapcsolatban egyébként további terveink is vannak, hiszen a kert fejlesztéséhez kapcsolódóan az emberszabású majmokat bemutató álltház mellett az őszi szünet utáni első héten (azaz november elején) egy újabb bemutatóhelyet alakítunk ki változatos bambuszgyűjteményünknek. Ez egyben az itt bemutatott orangutánok eredeti élőhelyének természetesen növényezét is hivatott lesz megidézni. Az új bambusz bemutatóhely kialakításával kapcsolatos munkálatok, bontások, földmunkák, és kisebb ideiglenes lezárások miatt előre is szíves türelmüket és megértésüket kérjük!

Bár az intézményünkről szóló híradások legtöbbször az állatokkal kapcsolatosak, mivel mi nemcsak állat-, hanem növénykert is vagyunk, fontosnak tartjuk, hogy rendszeresen beszámoljunk az itt látható gazdag növénygyűjteménnyel kapcsolatos újdonságokról is. Az elmúlt hetekben például az ázsiai ernyős liliomokról, broméliáinkról, illetve a mocsári hibiszkuszokról is hírt adtunk.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.