Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

„Bárkán” az Állatkert lakói 2015. augusztus 3.

Száznál is több fajról készített fotókat Állatkertünkben Joel Sartore, a National Geographic neves fotográfusa, a világ fenyegetett állatfajait dokumentáló PhotoArk, azaz „Fotóbárka” elnevezésű kezdeményezés részeként.

Július végén több napon át Állatkertünk lakóit fényképezte Joel Sartore, a National Geographic világhírű fotográfusa. A felvételek a PhotoArk, azaz „Fotóbárka” elnevezésű kezdeményezés részeként készültek. A PhotoArk célja egy olyan fényképes adatbázis létrehozása és fenntartása, amely kiváló minőségű fotókon dokumentálja Földünk veszélyeztetett állatfajait.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben látható mintegy kilencszáz faj közül száznál is több faj képe került fel a PhotoArk fedélzetére. E fajok egy része olyan ritkaság, amely csak kevés Állatkertben látható, s amelyek esetében Budapest volt a legalkalmasabb helyszín a felvételek elkészítésére. Kiváltképp ilyen a mhorr gazella, hiszen ez a patás a természetből már teljesen kipusztult, a mi Állatkertünkben azonban rendszeresen szaporodik, s így Joel Sartore az egyik fiatal, növendék állatot is lencsevégre kaphatta. De remek képek készültek a szíriai barnamedvéről, illetve a perzsa leopárdról, amely éppen az ötezredik faj a PhotoArk kollekciójában.

Számos hazai madárfajt is az Állatkertünkben készült képek képviselnek a „bárkán”, így a batlát, a gyurgyalagot, a kuvikot, a sarlósfecskét, a vörös vércsét és a zöld küllőt is. Ezek a madarak nem mind láthatók a kert gyűjteményében, közülük többen mentett állatként kerültek be hozzánk, és felgyógyulásukig, megerősödésükig élvezik gondoskodásunkat (utána visszakerülnek a szabad természetbe).

Igen sok fénykép készült az ízeltlábúakról is, hiszen Állatkertünk Európa-szerte híres az itt dolgozó „rovarászok” munkájáról. A legtöbb állatkertben ugyanis csak emlősöket, madarakat, esetleg néhány hüllőt és kétéltűt tartanak, a nyilvános akváriumokban pedig természetesen a halaké a főszerep. A Fővárosi Állat- és Növénykert bemutatási elve azonban már 1909 óta az, hogy az élővilág sokféleségének minél szélesebb keresztmetszetét tárja a nagyközönség elé. Ezért tehát a fenti állatcsoportok mellett mindenkor nagy gondot fordítottunk a különféle ízeltlábúak tartására, bemutatására is. Így manapság, ha valamelyik állatkert komolyan akar foglalkozni ezekkel az állatokkal, többnyire a mi „rovarászainktól” kér segítséget, tanácsot. S természetesen Joel Sartore is Budapestre jön, ha az ízeltlábúak vonatkozásában jelentősen bővíteni akarja a PhotoArk fényképgyűjteményét. A fotózás során több tucat nálunk szaporított rovarfajról készült kép, a különféle sáskáktól egészen a türkiz rózsabogárig.