Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Basil visszatért 2022. szeptember 17.

Indiai oroszlán hímünk, a sokak által kedvelt Basil nemrégiben érkezett vissza Budapestre tíz hónapon át tartó prágai „kiküldetése” után. A héten még az India-ház egyik belső férőhelyén láthatja a nagyközönség, jövő héten mehet majd ki a kültéri kifutóra.

Tavaly novemberben már hírt adtunk róla, sőt még egy kisfilmet is készítettünk Basil oroszlánunk elutazásáról. A 13 éves hím állat, aki 2010-ben került Budapestre, és az idők során összesen hét itt született kisoroszlánnak volt az apukája, az elmúlt hónapokban a Prágai Állatkertben vendégeskedett a ritka indiai oroszlánok megmentését, természetvédelmi célú állatkerti szaporítását szolgáló tenyészprogram keretében. Méghozzá azzal a céllal, hogy az egyik Prágában élő, eredetileg Indiából érkezett nősténnyel is legyenek közös utódai.

Mostanra viszont elérkezett az ideje, hogy visszatérjen Budapestre. 
Miután kiengedtük a szállítóládából, azonnal érzékelhető volt, hogy ismeri a járást, és jól emlékszik gondozóira is. Egyelőre az állatház egyik beltéri bemutatóhelyét vehette birtokba, s a közönség itt már láthatja is, csak be kell jönni az India-házba.

A szabadtéri kifutóra a tervek szerint a jövő héten mehet ki, majd a következő lépés a nőstény oroszlánunkkal, Shakirával való összeengedés lesz. Természetesen Shakira már tud arról, hogy Basil visszatért, de az összeengedésüket is kellő óvatossággal, a fokozatosság elve alapján kell megvalósítani.

Állatkertünkben 1873 óta foglalkozunk oroszlánokkal, de a múltban nagyrészt az oroszlán Afrikában honos alfajainak képviselőit, például berber vagy szenegáli oroszlánokat tartottunk. 2010 óta viszont a ritka indiai, vagy más néven ázsiai oroszlánokat láthatja az ide látogató közönség. Azóta összesen tizenegy indiai oroszlánunk volt, akik közül hét itt született az Állatkertben. Azóta persze már felcseperedtek és más állatkertekbe kerültek.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.