Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Bocik, malacok, bárányok és a többiek 2019. szeptember 27.

A sokféle, javarészt távoli tájakon honos vadállat mellett fontosnak tartjuk a háziállatok bemutatását, megismertetését is. Hiszen a városlakó emberek számára jóformán a nálunk évszázadok óta tenyésztett jószágok is egzotikusnak számítanak.

Állatkertünk híres arról, hogy az élővilág sokféleségének minél szélesebb keresztmetszetét igyekszik bemutatni látogatóinak. Így aztán különösen sokféle állattal találkozhat az intézményünket felkereső nagyközönség. Jó részük persze vadállat a szónak abban az értelmében, hogy nem háziasított, és többségük egzotikusnak is mondható, minthogy távoli tájakon van természetes élőhelyük. A sokféle egzotikus vadállat mellett azonban a háziállatokból is változatos gyűjteményt mutatunk be. Többségükkel Állatkertünk 2018 tavaszán megnyílt játszóparkjában, a Holnemvolt Várban találkozhat a nagyközönség.

A Holnemvolt Vár Majorságában többek között a mangalica sertésekkel, a gyimesi racka juhokkal és a magyar tarka szarvasmarhával lehet ismerkedni, de akad itt baromfiudvar is, olyan különlegességekkel, mint a jávai eredetű, tetőtől talpig feketében pompázó ayam cemani tyúk. Szemközt, az Állatsimogatóban törpekecskékkel és kameruni juhokkal találkozhat a nagyközönség, de vannak minnesotai törpesertéseink, törpenyulaink, és természetesen hucul lovaink is. Sőt, még a kétpúpú tevék és az alpakák sem hiányoznak.

Az persze korántsem véletlen, hogy ilyen sokféle háziállatot igyekszünk bemutatni a minket felkereső közönségnek. Egyrészt azért, mert a háziállatok igen fontos szerepet játszottak az emberiség történetében, sőt mondhatjuk, hogy történelemformáló hatásuk is volt, manapság viszont a széles nyilvánosság egyre kevésbé ismeri ezeket az állatokat. A városlakó ember számára a gazdasági haszonállatok már-már egzotikumnak számítanak, s bizony nem ritka a gyerekek körében, hogy nem is tudják, hogy a tej nem a tégladobozban terem. A fentiek miatt az állatkertek szerte a világon fontosnak tartják, hogy a háziállatok is kellő súllyal szerepeljenek a bemutatókban, s egyáltalán az intézmény ismeretterjesztő tevékenységében. Nincs ez másképp nálunk sem. A különbség csupán annyi, hogy amíg a nemzetközi állatkerti szakmában az 1960-as, 1970-es években kezdtek programszerűen beszélni a háziállatok bemutatásának fontosságáról, addig egykori nagynevű igazgatónk, Lendl Adolf ezt már 1909-ben fontos célkitűzésként fogalmazta meg, vagyis mintegy fél évszázaddal megelőzte a korát.

A fentiek miatt Állatkertünkben évszázados hagyománya van a háziállatokkal kapcsolatos munkának, ideértve például a lovakkal kapcsolatos tevékenységünket, vagy azt az örökségvédelmi munkát, amelynek nyomán a Fővárosi Állat- és Növénykert sok, néhány évtizeddel ezelőtt még végleges eltűnéssel fenyegetett őshonos fajta megmentésében vett részt. Többek között a magyar szürkemarha, a hucul ló és számos magyar kutyafajta megőrzésében is kulcsszerepet játszott intézményünk.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.