Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Boldog születésnapot, Liesel! 2017. április 15.

Ma ünnepelte 40. születésnapját Liesel, Állatkertünk legidősebb gorillája. Az ünnepelt születésnapi tortát is kapott a gondozóktól. Tekintélyes kora mellett anyaként is sikeres: 1989-es érkezése óta három, ma már felnőtt korú utódot nevelt fel.

LieselSzombaton ünnepelte negyvenedik születésnapját Liesel, Állatkertünk legidősebb gorillája. A fiatalnak már egyáltalán nem mondható gorillahölgyet délelőtt 11 órakor köszöntötték fel a gondozók, a nagyközönség és a sajtó fokozott érdeklődésétől kísérve.

Az ünnepelt természetesen születésnapi tortát is kapott. A gorillák szája íze szerint készített finomság piskótalapokból épült fel, a krém gránátalmával, zabpehellyel és mézzel elkevert joghurtos túrókrémből készült, a tetejére pedig különféle gyümölcsök kerültek.

A húsvétra való tekintettel a gondozók tojásokat is elrejtettek mind a gorillák, mind az orangutánok kifutójában, így a születésnapi köszöntés után igazi húsvéti tojáskeresésre is sor került az állatkerti emberszabásúaknál.

Liesel 1977. április 15-én született a Majna-Frankfurti Állatkertben, és tizenkét éves korában, 1989 tavaszán lett a Fővárosi Állat- és Növénykert lakója. Negyven évével, ha nem is matuzsálemi, de már meglehetősen idős állatnak számít. A természetben ilyen korú egyedek már ritkaságszámba mennek, állatkertekben viszont, ahol az állatok tovább élnek, a gorillák akár az ötven éves kort is megérhetik. Liesel egyébként amellett, hogy az öt egyedet számláló budapesti gorilla csapat legidősebb tagja, éveinek számát tekintve Állatkertünk összes többi lakójával összehasonlítva is dobogós helyezést ért el. A kertben élő állatok közül csupán az 1973-ban Budapesten született Tücsök nevű vízilóhölgy, valamint az 1950-es évek óta (!) az Állatkertben látható csukaorrú aligátor, Samu idősebb nála.

Tekintélyes kora mellett Liesel anyaként is nagyon sikeresnek mondható. Budapestre érkezése óta három utódot hozott a világra, és sikeresen fel is nevelte őket. Dango 1992-ben, Gorka 1996-ban, Ebobo pedig 2000-ben született, így ma már valamennyien felnőtt állatoknak számítanak: napjainkban Sanghaj, Madrid, illetve Barcelona állatkertjeit lakják. A három sikeresen felnevelt utód azért is fontos, mert az állatkertek nemcsak a bemutatás, az ismeretterjesztés és az állatok jobb megismerése miatt tartanak gorillákat, hanem azért is, hogy összehangolt nemzetközi tenyészprogramok keretében történő szaporításuk révén hozzájáruljanak a megmentésükhöz is. A nálunk is látható síkvidéki gorilla (Gorilla gorilla) ugyanis kritikusan veszélyeztetett fajnak számít.

Liesel születésnapjához kapcsolódóan szombaton egész nap különleges programokkal vártuk az érdeklődőket az Emberszabásúak Házában. A gondozók a Budapesten lakó állatok szokásairól meséltek, a Jane Goodall Intézet munkatársai pedig az emberszabásúakat őshazájukban fenyegető természetvédelmi problémákra hívták fel a figyelmet.