Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Bulu örökbefogadásával a vadonbeli orangutánokért 2014. október 28.

Bulu, az elárvult orangután kölyök jelképes örökbefogadásával most a vadonban élő orangutánok védelméhez is közvetlenül hozzájárulnak az állatbarátok. Arról, hogy ez miként lehetséges, cikkünkben részletesebben is beszámolunk.

Bulu Mata, a szeptember 4-én született orangután kölyök történetéről korábban már írtunk. Sőt mi több, Állatkertünk barátai előtt az sem titok, hogy október 23-a óta naponta két alkalommal meg is lehet őt nézni az emberszabású majmokat bemutató állatház egyik ablakán át. Feltétlenül érdemes tehát még az őszi szünet idején meglátogatni, hiszen november folyamán a kölyök az Egyesült Királyságba utazik majd, egy ott működő orangután bölcsődébe.

Az elmúlt napokban sokan meglátogatták Bulut az Állatkertben, mi több, igen sokan érdeklődtek arról is, hogy örökbe lehet-e fogadni az apróságot azon a módon, ahogyan egyébként a többi állatunkat is. Természetesen ennek nincs akadálya, ráadásul a kicsi jelképes örökbe fogadásából származó támogatási összeget alapítványunk teljes egészében a vadonban élő orangutánok vadonbeli védelmét szolgáló programok egyikének fogja átutalni.

Az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) az elmúlt években több orangutánvédelmi programmal és szervezettel (Kinabatang Orangutan Conservation Project, Orangutan Foundation, Yayasan Orangutan Sumatera Lestrari) is együttműködött. Utóbbi kifejezetten szumátrai orangutánokkal foglalkozik, s egyik programjuk éppen egy olyan mentőcsapat fenntartását teszi lehetővé, amely az ember-állat konfliktus miatt veszélybe került állatokat menti ki és telepíti át alkalmas, védelem alatt álló élőhelyekre.

Azt, hogy pontosan melyik programnak juttatjuk el a Bulu jelképes örökbefogadásából származó támogatást, az üsszegyűlt támogatási összegtől is függ. Arról, hogy mennyivel és milyen módon sikerült támogatni az orangutánok vadonbeli védelmét, természetesen részletesen be fogunk számolni honlapunk olvasóinak.

A szumátrai orangután kritikusan veszélyeztetett állatfaj. Megritkulásáért csak kisebb részben felelős az orvvadászat és az illegális befogás. A legnagyobb problémát az élőhely csökkenése jelenti. Az ember ugyanis egyre több és több területet von mezőgazdasági művelésbe, olyan módon alakítva át a környezetet, hogy az az orangutánok számára többé már nem kínál megfelelő élőhelyet. Éppen ezért a terepi természetvédelem két legfontosabb területe az orangután-ember konfliktusokra adandó megfelelő válasz, illetve az ilyen konfliktusok miatt veszélybe került orangután egyedek mentése, valamint az érintett közösségek szemléletének formálása.