Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Cafrangos skorpióhal a Varázshegyben 2016. április 20.

A Nagyszikla belsejében található Varázshegy mélyén, az őstengeri bemutatóhelyen látható a cafrangos skorpióhal. Nevét ágas-bogas külsejéről kapta, amelynek segítségével könnyűszerrel beleolvad a környezetébe.

Nagyjából egy esztendeje érkezett Állatkertünkbe egy cafrangos skorpióhal (Rhinopias frondosa). Az állat akkor még meglehetősen kicsi, alig 6 centiméteres volt, mostanra azonban háromszor akkorára növekedett, így már sokkal tekintélyesebb a külseje is. Annak idején azért vágtunk bele a faj tartásába, mert a Nagyszikla belsejében működő Varázshegy mélyén, az őstengeri bemutatóhelyen be szerettük volna mutatni, hogyan működik az álcázás a tengeri élőlények körében. Az egyik akváriumi medencét éppen ezért egy sziklahal, és az akkor érkezett cafrangos skorpióhal bemutatására szántuk. A sziklahal persze veszélyes lehet más halakra, de ez elsősorban a szabadon úszó fajokra vonatkozik. A cafrangos skorpióhal azonban a sziklahalhoz hasonlóan főleg az aljzaton tartózkodik, ráadásul némelyik úszósugarához még méregmirigy is tartozik, így szerencsére nem kell attól tartani, hogy társbérlője esetleg tápláléknak nézi. A két állat együttélése azóta is remekül működik.

Magáról a cafrangos skorpióhalról azt érdemes tudni, hogy az Indiai- és a Csendes-óceán nem túl sekély vizeiben él, Dél-Afrikától Mikronéziáig, Japántól egészen az Ausztrália keleti partjait övező tengerrészekig. Általában egy tucat méternél mélyebb, de száz méternél sekélyebb vizekben fordul elő, méghozzá ott, ahol ennél nem nagyobb a vízmélység. A cafrangos skorpióhal ugyanis a bentosz életközösségbe tartozik (a plankton a vízben sodródó élőlényeket, a nekton a vízben aktívan úszókat, a bentosz pedig az aljzaton, illetve az aljzatban élőket foglalja magába), tehát idejének nagy részét az aljzaton tölti. Ezért is fontos számára az álcázás. Ebben egyrészt „cafrangos”, ágas-bogas külseje segíti, másrészt pedig a színe. A mi állatunk ugyan vöröses színű, világos mintázattal, de a faj egyedei körében több más jellemző szín is előfordulhat a bíbortól egészen a mustársárgáig, attól függően, hogy az adott élőhelyen milyen szivacsok, korallok, illetve vízinövények fordulnak elő, vagyis, hogy a halnak milyen környezetbe kell beleolvadnia.

Az álcázás nemcsak a védekezést szolgálja. A cafrangos skorpióhal ugyanis ragadozó életmódot folytat, vadászati stratégiája pedig azon alapul, hogy megpróbál észrevétlen maradni a lehetséges zsákmányállatok előtt is. Általában éjszaka táplálkozik, rejtekhelyén lapulva várja be a gyanútlan halakat és tengeri gerincteleneket.