Nyitvatartás

 

November 11-től ZÁRVA további intézkedésig

Jegyinformációk

 

Olvasd el, hogyan változik belépőink érvényessége.

Cebui „disznóságok” 2016. július 8.

Több mesélnivalónk is van az Állatkertünkben is látható, kritikusan veszélyeztetett cebui disznókról. Egyrészt készítettünk egy kisfilmet arról, hogyan tréningezik őket a gondozók, másrészt a film elkészülte óta három malacot is a világra hoztak.

A Fülöp-szigeteken honos, kritikusan veszélyeztetett cebui disznók (Sus cebifrons) tartásába a tavalyi évben fogtunk bele, korábban ez a faj sem nálunk, sem más hazai állatkertben nem volt látható. Célunk kezdettől fogva az volt, hogy egyrészt megismertessük a közönséggel ezt a ritka, egzotikus trópusi sertésfélét, és természetesen abban is bíztunk, hogy egy idő elteltével szaporodni is fognak. Ez egyébként a vártnál hamarabb, szintén még a múlt esztendőben bekövetkezett.

Mivel a cebui disznók – s általában a sertésfélék – igen értelmes állatok, az állatgondozók rendszeresen tréningeznek is velük. Az állatfoglalkoztatásnak ez a módja számos előnnyel jár, mert túl azon, hogy a közönség számára látványosságot jelent, s az állatok is élvezik a programot, a tréning jelentősen megkönnyíti az állatok jóllétéről való gondoskodást is, hiszen általa a különböző állatorvosi vizsgálatok, egyszerűbb beavatkozások is sokkal könnyebben vihetők végbe.
A cebui disznók tréningjéről egy kisfilmet is készítettünk, amelyben nemcsak az látható, hogy a gondozók miként tanítják az állatokat, hanem az is, hogy mivel tudják őket rávenni az egyes feladatok elvégzésére.

A kisfilm leforgatása óta más is történt a cebui disznóknál, június 24-én ugyanis Buana, a koca újabb kismalacoknak adott életet. Ezúttal három apróság cseperedik, s a nevelésből az apa, Bulan is kiveszi a részét, ahogyan az előző alom esetében is tette. Mivel az előző, novemberben született, s mostanra már süldő méretű utódaik is a Mérgesház melletti kifutó lakói, jelenleg összesen hét cebui disznót láthat az Állatkertünket felkereső nagyközönség.