Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Cebui „disznóságok” 2016. július 8.

Több mesélnivalónk is van az Állatkertünkben is látható, kritikusan veszélyeztetett cebui disznókról. Egyrészt készítettünk egy kisfilmet arról, hogyan tréningezik őket a gondozók, másrészt a film elkészülte óta három malacot is a világra hoztak.

A Fülöp-szigeteken honos, kritikusan veszélyeztetett cebui disznók (Sus cebifrons) tartásába a tavalyi évben fogtunk bele, korábban ez a faj sem nálunk, sem más hazai állatkertben nem volt látható. Célunk kezdettől fogva az volt, hogy egyrészt megismertessük a közönséggel ezt a ritka, egzotikus trópusi sertésfélét, és természetesen abban is bíztunk, hogy egy idő elteltével szaporodni is fognak. Ez egyébként a vártnál hamarabb, szintén még a múlt esztendőben bekövetkezett.

Mivel a cebui disznók – s általában a sertésfélék – igen értelmes állatok, az állatgondozók rendszeresen tréningeznek is velük. Az állatfoglalkoztatásnak ez a módja számos előnnyel jár, mert túl azon, hogy a közönség számára látványosságot jelent, s az állatok is élvezik a programot, a tréning jelentősen megkönnyíti az állatok jóllétéről való gondoskodást is, hiszen általa a különböző állatorvosi vizsgálatok, egyszerűbb beavatkozások is sokkal könnyebben vihetők végbe.
A cebui disznók tréningjéről egy kisfilmet is készítettünk, amelyben nemcsak az látható, hogy a gondozók miként tanítják az állatokat, hanem az is, hogy mivel tudják őket rávenni az egyes feladatok elvégzésére.

A kisfilm leforgatása óta más is történt a cebui disznóknál, június 24-én ugyanis Buana, a koca újabb kismalacoknak adott életet. Ezúttal három apróság cseperedik, s a nevelésből az apa, Bulan is kiveszi a részét, ahogyan az előző alom esetében is tette. Mivel az előző, novemberben született, s mostanra már süldő méretű utódaik is a Mérgesház melletti kifutó lakói, jelenleg összesen hét cebui disznót láthat az Állatkertünket felkereső nagyközönség.