Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Cseperedő kormoránok a Nagy-tónál 2018. február 21.

Kikeltek, sőt, azóta már egész sokat nőttek is a kárókatona fiókák. A Nagy-tó partja mentén álló fák ágvilláin fészkelő, kormorán néven is ismert madarak bárhová mehetnének, de ők mégis ragaszkodnak állatkerti fészkelőhelyükhöz.

Bár még csak a 2018-as év nyolcadik hetében járunk, több jövevényről is alkalmunk volt már beszámolni az év kezdete óta. Így például az esztendő első újszülöttjeként világra jött muntyákszarvas gidáról, vagy az erszényből már ki-kinézegető óriáskenguru kölyökről. Most újabb szaporulatról adhatunk hírt, hiszen a Nagy-tó partja mentén álló fákon fészkelő kormoránoknál is gyermekáldás volt.

A fészekben cseperedő fiókák valójában már nem is olyan kicsik, így – egy kis szerencsével – a sétautakról is láthatók. Aki meg esetleg távcsövet is hoz magával (ez tudjuk, hogy nem mindenkire jellemző, de például a madarászok szinte sehová sem mennek távcső nélkül), további részleteket is megfigyelhet.

A fiókát nevelő kormoránok életéből persze teleszkóp nélkül is sokat lehet látni. Hiszen a madarak rendszeresen halászni mennek, hogy a kifogott zsákmánnyal etessék a szinte örökké éhes ifjúságot. Ebben egyébként munkamegosztás van, hiszen a kárókatonáknál a szülőpár mindkét tagja részt vesz a költésben, illetve a kikelt fióka vagy fiókák etetésében is.

A kormorán néven is ismert nagy kárókatona (Phalacrocorax carbo) a szulaalakúak rendjébe tartozó madárfaj, amely Magyarország területén is őshonos és rendszeresen fészkel is hazánkban. Általában februártól novemberig lehet látni őket, de az állomány egy része nem vonul délebbre, hanem itt telel át. Emellett északról is jönnek kormoránok Magyarországra telelni.

A mi állatkerti kormoránjaink félvad állatoknak számítanak abban az értelemben, hogy formálisan nem a kert gyűjteményéhez tartoznak, hanem őshonos madárként önszántukból választották fészkelőhelyüknek a Nagy-tó térségét. Állatkertünknek fontos törekvése, hogy a kert területe több őshonos faj számára is alkalmas élőhely legyen. Erre különösen jó példa a Nagy-tó környéke, amely már korábban is rendelkezett ilyen adottságokkal, de ezek még tovább bővültek a 2010-ben a Nagy-tó és a Sziklakert térségében, európai uniós társfinanszírozással megvalósult fejlesztési program eredményeképpen. A Nagy-tó térségében élő madarak közül nemcsak a kormoránok, hanem például a szürke gémek és a tőkés récék (népies nevükön vadkacsák) is önként választották magunknak ezt az élő- és fészkelőhelyet, és generációk óta a Nagy-tó térségében költenek.