Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Csótányt az exnek? Mi inkább a szeretetben hiszünk! 2022. február 8.

A hírek szerint New Yorkban sokak Valentin-napi szokásává vált jelképesen örökbe fogadni egy állatkerti csótányt, hogy ezzel „kedveskedjenek” volt párjuknak. Mi inkább páros kedvezményt kínálunk Bálint napjára, sőt, már a mostani hétvégére is.

Bálint napjának közeledtekor rendszeresen bejárja a világsajtót az a híradás, mely szerint a Bronxi Állatkert különleges Valentin-napi akciót hirdet: fogadj örökbe egy madagaszkári bütykös csótányt, és nevezd el az exedről – utána az erről szóló oklevelet akár el is lehet küldeni neki.

Az ugyan kétségtelen, hogy erre a hírre mindenki odafigyel, de mi nem szívesen hirdetnénk ilyen akciót (mint később látni fogjuk, valójában a Bronxi Állatkert akciója sem erről szól). Persze az állatokat nálunk is örökbe lehet fogadni jelképesen, és abba senki sem szól bele, hogy ha valaki nem magának, hanem másnak fogadja örökbe valamelyik állatunkat, ezt pontosan milyen okból teszi (egyébként a születésnapi vagy karácsonyi ajándékozás a legnépszerűbb ok). De azért, bárki bármilyen kapcsolatban is van a volt partnerével, és bármilyenek voltak is a szakítás körülményei, azt be lehet látni, hogy a hírekben szereplő húzás nem tartozik az emberi viselkedés leggálánsabb megnyilvánulásai közé (hacsak nem csótányrajongó a volt partner).

Nem is beszélve arról, hogy a mi alapelvünk az, hogy nemcsak a cuki állatokra kell odafigyelni, sőt mi több, kifejezetten célunk, hogy az embereket lehetőleg azokhoz a „nemszeretem állatokhoz" is közelebb hozzuk, amelyekkel szemben sokan előítéletekkel viseltetnek. Ezért is szoktak Állatkertünkben olyan programok lenni, ahol például óriáskígyót lehet simogatni, sőt akár egy bütykös csótányt is kézbe vehetnek a látogatók. És persze az sem véletlen, hogy a keselyűk (és „társbérlőik") számára is egy olyan röpdét alakítottunk ki, ahol a közönség be is mehet a látogatók közé.

A pozitív érzelmekre koncentrálunk a Valentin-nap kapcsán is: ezért is hirdettünk páros kedvezményeket, amelyekkel nem csupán hétfőn, a tulajdonképpeni Bálint napján, hanem az előtte lévő hétvégén, tehát február 12-től 14-ig várjuk a párokat, barátokat, testvéreket, komákat, és mindenkit, aki szívesen jönne Állatkertbe valakivel, aki kedves a szívének. Ezen a három napon ketten egy jegy áráért jöhetnek el hozzánk, s emellett további kedvezményeket kínálnak a ZooBüfék, az Édes Mackó és a kürtőskalács pavilon, valamint a vurstli-zóna játékai és az állatkerti ajándékbolt is. A Valentin-napi kedvezményekről további információk itt olvashatók.

Visszatérve a Bronxi Állatkert akciójára, meg kell jegyezzük, hogy eredetileg annak az üzenete is pozitív. New York e neves állatkertje ugyanis valójában arra bíztatja a nagyközönséget – immár 2011 óta – hogy szeretteiknek, párjuknak ajándékozzanak az emberek jelképes bütykös csótány örökbefogadást, kreatív és emlékezetes alternatívát javasolva a virág és az édesség, vagy más ajándékok helyett. Ám úgy tűnik, a csótányokkal szembeni ellenérzés sokakban olyan erős, hogy ez még a teljesen ártalmatlan, sőt barátságos madagaszkári bütykös csótányra is kiterjed, és inkább volt párjuknak ajándékoznak ilyen örökbefogadást, illetve róla nevezik el az ízeltlábút, nem feltétlenül szeretetteljes okból. Ebből lett aztán a sajtóhír, amely bejárta az egész világot, úgy, hogy a Bronxi Állatkert eredeti szándéka már alig szerepel a híradásokban.