Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Dinók az Állatkertben 2022. május 19.

Május 17-én volt a nemzetközi dinoszaurusz nap (igen, ilyen is van!), ami bizonyos értelemben Állatkertünket is érinti. Eleven dinókat persze az ismert okok miatt nem mutathatunk be a nagyközönségnek, de azt igen, hogy miképpen nézhettek ki.

Állatkertünkben sokféle látnivaló és élmény várja a nagyközönséget, hiszen a hazai társintézmények közül nálunk látható a legtöbb féle állat, ráadásul nemcsak állat-, hanem növénykert is vagyunk. És persze egy olyan ismeretterjesztő központ is, ahol igyekszünk az élővilág fejlődéstörténetének összefüggéseit is bemutatni a nagyközönségnek. Ezért aztán őslényekkel, köztük dinoszauruszokkal is foglalkozunk.

Már az 1950-es években is rendeztünk fejlődéstörténeti kiállítást, amelyben természetesen ősvilági lények rekonstrukciói is szerepeltek. Aztán az 1990-es évek elején a Nagyszikla belsejében volt egy időszaki dinó tárlat, tizenöt évvel ezelőtt pedig egy szezonon át egy őslény-panoptikum várta Állatkertünk látogatóit a Pálmaház alatt. Mostanában a Varázshegyben, illetve annak közvetlen környezetében láthattok ősállat rekonstrukciókat: részben dinókét, részben más kihalt állatcsoportokba tartozó őslényekét. Ezek mind kapcsolódnak is a Nagyszikla belsejében 2012-ben kialakított Varázshegy tematikájához, amely nemcsak az élővilág sokféleségét igyekszik bemutatni a nagyközönségnek, hanem azt is, hogy hogyan alakult ki ez a sokféleség a földtörténet során.

Így aztán a mi dinóink és egyéb őslényeink segítségével nem egyszerűen csak azt akarjuk megmutatni, hogy egyik-másik ősállat milyen különleges vagy épp furcsa volt, hanem segítségükkel egy egész történetet mesélünk el az élővilág fejlődéséről, a változatosságról és a környezeti feltételekhez való alkalmazkodásról. Ahogyan illik is egy olyan állatkerthez, amely a szórakoztatás, a természetközeli kikapcsolódás biztosítása mellett az is szeretné, ha a látogatás után mindenki úgy menne haza, hogy egy kicsit többet tud a természetről, mint mielőtt eljött hozzánk.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.