Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Egyszervolt tigrisek 2022. február 1.

A tigris veszélyeztetett állatfaj, alfajai közül néhány sajnos már teljesen kipusztult. Ezért is fontos a megmaradt alfajok, így például az Állatkertünkben is látható szibériai tigris védelme. A tigris éve jó alkalom, hogy ezt szóba hozzuk.

A kínai naptár szerint ma van a kínai holdújév napja, amellyel megkezdődik az új esztendő, a tigris éve. Ez az állatkertek számára kiváló alkalom, hogy felhívjuk a nagyközönség figyelmét ezekre a csíkos nagymacskákra.

Az köztudott, hogy a tigris, a természetes élőhelyek átalakulása, az orrvadászat és több más tényező miatt veszélyeztetett fajnak számít. Azt viszont nem mindenki tudja, hogy a tigris különböző alfajai közül három sajnos már visszavonhatatlanul kipusztult. Eltűnt például a kaszpi tigris, amely egykor a Törökországtól Nyugat-Kínáig terjedő terület lakója volt. De bali tigris sincs már, és bő negyven éve jávai tigrist sem látott senki. Így ezekről az alfajokról ma már csak múzeumi példányok és régi fotók tanúskodnak.

Jávai, vagy más néven szunda tigrisekkel a múltban (még mielőtt kipusztultak volna) mi is foglalkoztunk. A mellékelt fényképen, amelyet egykori fotósunk, Szelei László készített, Nahar, az 1959-ben nálunk született jávai tigrisr látható még kölyökkorában.

A három kihalt tigrisalfaj eltűnése figyelmeztet minket arra, hogy miért olyan fontos a megmaradt, de sajnos legtöbbször szintén fenyegetett tigris alfajok, így például az Állatkertünkben is látható szibériai tigris védelme is.

A Budapesti Állatkertben 1877 óta mutatunk be tigriseket, a szibériai tigrisek tartása pedig (eltekintve egy rövid időszaktól az 1930-as évek végén, illetve az 1940-es évek elején) 1971-ben kezdődött nálunk, és azóta is tart. Nemcsak bemutatjuk, hanem az európai állatkertek szakmai közössége által életre hívott, természetvédelmi célú tenyészprogram keretében szaporítjuk is őket. Jelenleg is látható nőstényünk, Niva történetesen öt kölyköt hozott világra és nevelt fel sikeresen.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.