Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Egzotikus gyümölcsök a kertben 2021. július 5.

A kivit biztosan sokan ismerik, de bizonyára kevesen hallottak már a szegények banánjának is nevezett papauról, a kínai hamisbirsről, a királynőpálma, vagy épp a könnyezőpálma gyümölcséről? Nálunk mindet meg lehet csodálni.

királynőpálma (Syagrus romanzoffiana) gyümölcse a PálmaházbanNövénygyűjteményünkben a tavaszi és kora nyári virágzások után már látványosan érlelik gyümölcseiket érdekesebbnél érdekesebb egzotikus növényeink. Az észak-amerikai gyűjtemény növényei közül például az annónacserje (Asimina triloba) érdemes a figyelmünkre, amelyet papaunak, a szegények banánjának, illetve indián banánnak is neveznek. Közeli rokona a talán jobban ismert csirimojónak, amelyet időnként a hazai üzletekben is kehet kapni. A papau gyümölcs súlya 14-40 dekaramm, hossza 7-15 cm. Ízük a mangóra emlékeztet. A gyümölcsben általában 10-14 mag van 2 sorban.

A Szavannaházban látható könnyezőpálma (Monstera deliciosa) mexikói eredetű faj, és régóta kedvelt szobanövény, amely jellegzetes levélmintája miatt a lakberendezők „kaptak fel". Manapság olyannyira reneszánszát éli, hogy a nagy kereslet miatt időnként hiánycikk a dísznövény-kereskedésekben. Futónövény, optimális körülmények között akár 20 méteresre is nőhet. Gyümölcsével ritkán találkozni, de óriási kincs. Bár a külső termésfalak magas oxálsav-tartalma miatt mérgező, óvatosan, csak a belsejét fogyasztva hatalmas ízélményben lehet része a szerencsés kóstolónak.

A kínai díszbirs, kínai álbirs vagy kínai hamisbirs néven is ismert növény (Pseudocydonia sinensis) nálunk a Japánkertben látható. Japánban karin, Koreában mogwa, illetve mogwa-namu a neve, attól függően, hogy a növényről, vagy a gyümölcséről van-e szó. A távol-keleti gyógyászat antivirális gyógynövénye. Koreában és Kínában 10-18 méteres magasságot is elérhet, almatermése 10-17 centiméterre is nőhet. Termését leszárítva, vagy cukorban tartósítva készül belőle a mogwa-cha tea, míg lekvárként megfőzve a mogwa-cheong.

Az Amazonas-medencéből származó, 10-16 méter magasra növő királynőpálma (Syagrus romanzoffiana) a Pálmaházban látható. A kenderpálmák és a datolyák után a leggyakoribb terméshozó nálunk. Gyűjteményünkben a három ehető gyümölcsű pálmaféle közül a legfinomabb. A mag körül nagyon vékony a terméshús, de annál ízletesebb.

A kivi (Actinidia chinensis) a közép-kínai Shanszi tartományból származó vad cserje szelektálásából 35 év alatt az egyik leggyakoribb exportgyümölccsé vált. Számos gyógyhatást tulajdonítanak neki, így amellett, hogy finom, még a vérnyomást is hatékonyan tudja csökkenteni.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.