Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Éjjeli felvételek a vombatgyerekről 2020. november 17.

Állatkertünk egyik specialitása vombatok szaporítása: Molly és Wally 2011-es érkezésük óta már az ötödik kölyküket nevelik, ezzel minden más európai állatkertet megelőzünk. Az ötödik budapesti vombatkölyök először látható kisfilmen.

Múlt szerda, azaz november 11-e óta Állatkertünk ismét kénytelen volt átmenetileg bezárni a kapukat a koronavírus járvány második hulláma, illetve az ezzel kapcsolatos intézkedések miatt. A bezárt kapuk mögött azonban tovább folyik a munka, az állatokról és a növényekről való gondoskodás, és persze fontosnak tartjuk azt is, hogy az állatkerti élményeket az internet segítségével igyekezzünk közvetíteni a nagyközönség felé. Ezért a szokásosnál is több hírt, képes beszámolót és kisfilmet igyekszünk megosztani.

Most például a vombatokról állítottunk össze egy kisfilmet. Egészen pontosan azokból a felvételekből, amelyet a vombatok férőhelyén felszerelt éjjellátó kamerák rögzítettek. A két felnőtt vombat, Molly és Wally mellett látható rajta a legifjabb vombatgyerek is. A kicsi még tavasszal született, nyár derekán nézett ki először az erszényből, szeptemberben pedig egy kis szerencsével már látogatóink is megcsodálhatták a kifutóban (akkor egy képet is közzétettünk róla). Kisfilmen azonban eddig még nem mutattuk meg. A vombatgyerekről egyébként nemcsak éjszakai, hanem nappali felvételeket is készítettünk, hamarosan azt is közzé fogjuk tenni.

Az Ausztráliában őshonos, az erszényesek közé tartozó vombatokkal csak nagyon kevés állatkertben foglalkoznak. Nálunk viszont nemcsak vannak, hanem rendszeresen szaporodnak is. Vombat párunk 2011-esérkezése óta öt kölyöknek adott életet. Persze az utódok közül most már csak a kisfilmen is látható legfiatalabb gyerek él Budapesten, az előző kicsi, Maya már a Hannoveri Állatkert lakója, az egyel korábbi gyerek, Vacak pedig még 2017-ben egy belga állatkertbe költözött.

Egyébként az, hogy Budapesten már öt vombat is született, rekordnak számít az európai állatkertek körében. Az öreg kontinens állatkertjeiben bő száz év alatt nagyjából húsz vombat jött a világra összesen: közülük öt nálunk, az elmúlt szűk egy évtizedben. Ráadásul Molly és Wally időközben nagyszülők is lettek: a Hannoveri Állatkert ugyanis nemrégiben adta hírül, hogy a budapesti születésű Maya erszényében kölyök fejlődik.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.