Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Élet a Marson 2013. szeptember 9.

Szokatlan képzőművészeti kiállítás nyílt a Varázshegyben, a Marsi űrbázisnak nevezett bemutató térben. A tárlaton a Képzőművészeti Egyetem öt növendékének alkotásait tekintheti meg a közönség, amelyek mindegyikének a marsi élet a témája.

A marsi élet lehetőségeit a tudomány többfélképpen is megközelítette. Egy időben az állt az érdeklődés középpontjában, hogy vannak-e marslakók, vagy legalább valamiféle egyszerű életformák jelenléte kimutatható-e a vörös bolygón. Ma már inkább azzal foglalkoznak a kutatók, hogy esetleg a múltbeli élet nyomai fellelhetőek-e az égitesten. Sőt, az is téma egy ideje a tudományban, hogy a földi életformáknak milyen életlehetőségei lennének a Marson, lehetséges volna-e a távoli planéta benépesítése földi eredetű élettel. Noha ember még nem jutott el a Marsra, de azzal már kísérleteztek a kutatók, hogy vajon el lehetne-e juttatni néhány mikroszkopikus medveállatkát a vörös bolygó egyik holdjára.


A Varázshegy legfelső szintjén, a Marsi űrbázis nevet viselő bemutatóhelyen a téma művészi megközelítésének lehetünk tanúi. Az „Élet a Marson" című tárlat ugyanis éppen a marsi élet lehetőségeinek művészi vízióit vonultatja fel. Az alkotásokat a Magyar Képzőművészeti Egyetem öt fiatal növendéke, Rafael Anna, Koczor Attila, Köbli Alexandra, Régner Viki és Sziráki Veronika készítette, Ötvös Zoltán vezető tanár felügyelete mellett. A tárlatot augusztus 30-án Prof. dr. Persányi Miklós, az Állatkert főigazgatója, valamint az egyetem részéről Ötvös Zoltán DLA nyitotta meg. Ötvös úr megnyitó beszédét ide kattintva olvashatja el.


A kiállítás hétvégenként tekinthető meg, a Marsi űrbázishoz csoportosan viszik fel munkatársaink az érdeklődő látogatókat. A csoportok minden szombaton és vasárnap 11, 12, 13, 14 s 15 órakor indulnak, a részvételi szándékot a Varázshegy fogadóterében kell jelezni.