Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Előmerészkedtek a prérikutya kölykök 2015. június 10.

A prérikutyák igazán bájos állatok. Hát még, ha kölykeik is vannak! Újszülöttként persze nehéz meglátni őket, de amikor hathetes korukban előmerészkednek az üregrendszerből, senki sem bírja megállni mosolygás nélkül az aranyos kisállatok látványát.

A Pálmaház és a Pampakifutó között lakó prérikutyák évről évre megörvendeztetnek bennünket újabb kölykökkel. A születésből persze nem sokat lehet látni, hiszen az ellésre mindig a felszín alatti bonyolult üregrendszerben kerül sor. Hathetes korukban azonban végre feljönnek a felszínre a kölykök, és akkor a látogatók is megcsodálhatják az aranyos kölyköket.

Az idei prérikutya kölykök előbukkanására az elmúlt hetekben került sor, ami arra enged következtetni, hogy valamikor április elején születhettek. A vemhességi idő 28 és 37 nap között szokott lenni, vagyis a párzási szezon valamikor március elején volt, amikor a felnőttek már felébredtek a téli álomból.

Azt még nem sikerült pontosan megszámolni, hogy hány kölyök van, hiszen egyszerre nincs mindig a felszínen valamennyi apróság, ráadásul a járatok mindegyike összekapcsolódik a felszín alatt. Annyi azonban bizonyos, hogy a jövevények legalább hárman vannak, ennyi kölyköt ugyanis már sikerült egyszerre megfigyelni a felszínen.

A prérikutya név amúgy kissé megtévesztő, mert bár ezek az állatok valóban Észak-Amerika füves területein, a prériken őshonosak, a kutyákhoz semmi közük nincsen. Ehelyett a rágcsálók rendjébe, azon belül pedig a mókusok rokonsági körébe tartoznak. Nem rokonai a szurikátáknak sem, annak ellenére, hogy hozzájuk hasonló közösségben élnek és járatokat is építenek. Azonban a szurikáták – a prérikutyával ellenetétben – a ragadozók közé tartoznak.

A többféle prérikutya faj közül Állatkertünkben a társas prérikutya (Cynomys ludovicianus) látható. Bár a kölykök és a felnőtt állatok egyaránt bájos külsejűek, természetesen harapni is tudnak ezek az állatok. Ezért mindenkit óva intenénk attól, hogy az üvegkorláton áthajolva megpróbálja megsimogatni őket. A prérikutyák fogai könnyen nyomot hagyhatnak a benyúló kezek ujjvégein.