Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Először nem volt, de aztán mégis lett árnyéka a medvének 2022. február 2.

Elég változékony volt ma az időjárás, így nehéz megmondani, milyen következtetést lehet levonni a medveárnyék észlelésből. Amikor Hugi, a barna medve előjött a barlangjából, még borult volt az idő, de délig kisütött a nap. Aztán megint beborult.

Felemás eredményt hozott a mai medveárnyék észlelés. Amikor Hugi, a barna medve előjött a barlangjából, még borult volt az idő, így nem láthatta meg az árnyékát. De még a délelőtt folyamán felszakadozott a felhőzet, és a napsütésben végül a mackó árnyéka is kirajzolódott. Kora délutánra viszont megint beborult, sőt még az eső is esett, utána pedig újra kisütött a nap. Így aztán ember, medve, vagy medveárnyék-észlelő legyen a talpán, hogy megmondja, mi következik ebből a népi időjóslás évszázados tapasztalatai alapján.

A modern meteorológia létrejötte előtt egy-egy hosszabb időszak időjárását általában egy-egy jeles nap időjárása alapján próbálták meg előre jelezni. Ilyen jeles nap volt például Piroska, Vince, Balázs, Mátyás, Medárd, Demeter, Márton vagy Katalin napja. De ilyen volt a Luca napjával kezdődő tizenkét nap is, amelyből a következő év tizenkét hónapjának jellemző időjárására következtettek.

Február másodika, Gyertyaszentelő Boldogasszony napja is e jeles napok közé tartozott. A népi megfigyelések szerint, ha ezen a napon borús, rossz idő volt, a tél nem tartott már soká, viszont, ha ezen a napon napsütés volt, a tél tartósnak ígérkezett. Ezt a megfigyelést a nép egy másikkal is összekapcsolta, mégpedig azzal, hogy a télen nyugalmi állapotban lévő medvék nyomaival nagyjából ettől az időszaktól kezdve lehetett újra találkozni az erdőkben. Ezért köti a hagyomány az időjóslást a medve árnyékához.

Mivel a népi időjóslás évszázados tapasztalatai kulturális örökségünk fontos részét képezik, Állatkertünkben hagyomány, hogy minden évben medveárnyék-észlelést tartunk február másodikán. Ez egyben jó alkalom arra is, hogy felhívjuk a figyelmet a medvékre, és arra is, hogy ezek az állatok az emberiség kultúrtörténetében is milyen fontos szerepet töltöttek be az elmúlt évezredekben.

Hugit, Állatkertünk nemrégiben érkezett barna medvéjét egyébként sok-sok finomság várta a kifutóban, amelyeket a gondozók még a kiengedés előtt helyeztek el a kifutóban. Gyümölcsök, zöldségek, főtt tojás, túró, hús, méz, illetve apró falatkák, például száraz kutyatáp is szerepelt a menüben. Ez utóbbit, vagyis az apró falatkákat munkatársaink egy speciális játéklabda belsejében rejtették el, úgy, hogy a megszerzésük egy kis feladatot, elfoglaltságot, játéklehetőséget is adjon Huginak.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.