Nyitvatartás

 

November 11-től ZÁRVA további intézkedésig

Jegyinformációk

 

Olvasd el, hogyan változik belépőink érvényessége.

Elutazó gorilla, érkező cerkóf 2015. december 16.

Hatfős gorillacsapatunk egyik tagja, Hakuna Matata az európai tenyészprogram keretében a franciaországi „Majmok Völgyébe” utazott. Az állatot odaszállító járművünk a visszautat sem „üresen” tette meg: Mulhouse-ból egy cerkófot hozott Budapestre.

Kombinált állatszállításra került sor a múlt héten. Hat egyedből álló gorillacsapatunk egyik tagja, a 2013 óta Budapesten élő Hakuna Matata nevű nőstény ugyanis az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) gorillákkal foglalkozó tenyészprogramjának keretében a franciaországi La Vallée des Signes, azaz „Majmok Völgye” állatkertbe utazott. A szóban forgó állatkert a Poitou-Charentes régióban, Romagne település térségében található és 1971 óta működik elsősorban majmokkal, főemlősökkel foglalkozó állatkertként.

Az elutazás napja december 8-ára esett. Hakuna Matatát az állatorvosok először elkábították, majd egy állatszállító ponyva segítségével a szállításra előkészített ládába helyezték. Ezeket a műveleteket mutatják a mellékelt képek is. Az állat ébresztésére – ahogy az ilyen állatszállításoknál szokásos – már a ládában került sor. A beládázott állatot Állatkertünk egyik kisteherautója szállította új otthonába. A több mint 1800 km-es út után Hakuna Matata sikeresen megérkezett a „Majmok Völgyébe”.

Az állatszállításokat – a pénz és az üzemanyag hatékony felhasználása érdekében – igyekszünk úgy megtervezni, hogy ha egy járművünk állatszállítás miatt messzire indul, lehetőleg a visszaúton sem legyen „üres”. Pontosan így történt ez a mostani alkalommal is, ugyanis Romagne-ból visszatérőben még beugrottunk a francia-német határ közelében fekvő Mulhouse állatkertjébe, ahonnan egy nőstény csuklyás cerkófot hoztunk el Budapestre. Ez az állat persze most még a karanténban van, de a szükséges várakozási idő letelte után őt is lehet majd látni a többi csuklyás cerkófunk mellett.