Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Erszényfigyelő 2016. július 6.

Érdemes figyelni kenguruink erszényét, mert a Bennett-kenguruknál és a szürke óriáskenguruknál is kölykök cseperednek. Az apróságok nagyrészt még az erszényben töltik az időt, de gyakran kilesnek, sőt, némelyikük már ki is járogat onnan.

Állatkertünkben jelenleg tizenkét faj képviseli az erszényeseket, köztük négy különféle kengurut is bemutatunk. Ezek a fajok rendszeresen szaporodnak is, olyannyira, hogy némelyikük erszényét mostanában is érdemes figyelni. Az Ausztrál ösvény nevű bemutatóhelyen lakó vörösnyakú, vagy más néven Bennett-kenguruknál (Macropus rufogriseus) öt kölyköt számláltunk. Közülük a legidősebb már vissza sem nagyon megy az erszénybe, a többiek viszont a nap nagy részét még ott töltik. A Dombház melletti kifutóban lakó, a kormos kenguru néven is ismert nyugati szürke óriáskenguruknál (Macropus fuliginosus) két nőstény erszényében látni kölyköt.

Az erszénye egyébként nem minden erszényesnek van, ám a kengurukat kifejezetten jól fejlett erszény jellemzi. Az emlőket körülvevő bőrredőkből kialakult szervet sokan a „zsebhez” hasonlítják, pedig nem véletlenül terjedt el a megnevezésére pont az „erszény” kifejezés. A kenguruk ugyanis éppúgy képesek bezárni az erszény bejáratát az ott található izmok segítségével, mint a régi idők embere a régi idők pénztartó bőrzacskóját az erszény szájába fűzött zsinórok segítségével.

Az erszény azért jelent nagy segítséget a kiskenguruk felnevelésében, mert az újszülöttek igen fejletlen, szinte embriószerű állapotban jönnek a világra, az erszény tehát afféle „második méhként” fogadja be őket addig, amíg jobban ki nem fejlődnek.