Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Felcsíphetem? 2021. július 29.

Mami és Papi, a koronásdaru szülőpár a legnagyobb gondossággal nevelik fiókáikat. Például – amint az legújabb kisfilmünkben is látható – azt is megmutatják nekik, mit érdemes, és mit nem érdemes felcsípni a csőrükkel, ha jól akarnak lakni.

Ahogyan arról a múlt héten már beszámoltunk, két „trónörökös" cseperedik éppen a Kisszikla oldalában, az úgynevezett Keselyűröpdében lakó szürkenyakú koronásdarvaknál. Ezúttal kisfilmen is megmutatjuk a június 27-én kikelt jövevényeket. A gondos szülőpár, Mami és Papi nagyon komolyan veszi a gyereknevelést, és meglehetősen tapasztaltak is, hiszen 1999-es érkezésük óta már mintegy harminc fiókát neveltek fel sikeresen. A kisfilmen többek közt az lehet látni, amint a felnőttek arra tanítgatják a két kicsit, hogy hogyan keressenek maguknak táplálékot: egészen pontosan, hogy mit érdemes, és mit nem érdemes felcsipegetni a földről.

A koronásdaru fiókák nemcsak aranyosak, hanem természetvédelmi szempontból is fontosak, hiszen a szürkenyakú koronásdaru természetes élőhelyén veszélyeztetett fajnak számít. Az állatkerti szaporítás azonban segíthet a hosszú távú megőrzésben, különösen az olyan állatkertek esetében, mint a miénk, ahol nagy hagyománya van a koronásdarvak tartásának, szaporításának. Állatkertünkben először 1918-ban sikerült szaporítani őket, jelenlegi tenyészpárunk pedig 1999 óta mintegy harminc utódot nevelt már fel sikeresen. A felcseperedett fiatalok egy része más, a faj természetvédelmi célú szaporításában ugyancsak részt vevő állatkertekbe (például Nagyszebenbe, a horvátországi Zágrábba, a németországi Erfurtba, a hollandiai Emmenbe, illetve a franciaországi Les Mathes állatkertjébe) került, de van köztük olyan is, aki nálunk maradt: őket jelenleg a Szavannakifutóban láthatja a közönség. A veszélyeztetett fajok védelmével, állatkerti szaporításával végsősoron az élővilág sokféleségét igyekszünk megőrizni. Ez különösen fontos a számunkra, ezért is csatlakoztunk az „Együtt a biológiai sokféleségért!" nemzetközi koalícióhoz, amelyről további információk itt olvashatók.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.