Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Felköszöntöttük Arunt, a kiselefántot 2019. november 9.

Pénteken, nem sokkal 12 óra előtt köszöntöttük fel Arunt, a kiselefántot második születésnapja alkalmából. Az ünnepelt természetesen tortát is kapott, amit szüleivel, Angele-lel és Assammal közösen fogyasztott el.

Valóságos közösségi élmény lett Arun, a kiselefánt születésnapi köszöntéséből, amelyet még a hét elején hirdettünk meg azzal, hogy akik Arunnal együtt szintén november 8-án ünneplik a születésnapjukat, ezen a napon jelképes, 200 forintos áron kereshetik fel az Állatkertet. A 11 óra 30 percre meghirdetett köszöntésre mindenesetre sokan gyülekeztek a kifutónál. Közben a kifutó mellett, ahová az Állatkerti Alapítvány is kitelepült, egy emlékkönyvbe írhatták be a kiselefánt barátai, rajongói születésnapi jókívánságaikat.

A gondozók közben a kifutó egy jól látható részén előkészítették a születésnapi tortát, majd néhány perc múlva maguk az elefántok is kijöhettek a szomszédos Elefántcsarnokból. A kis Arun, akit második születésnapja alkalmából köszöntöttük, sebes léptekkel indult meg a torta felé, s közben le is hagyta Angele-t, a komótosan bandukoló anyaállatot. Az utolsó néhány lépésnél azonban az ünnepelt óvatosabbra fogta a tempót, bevárta anyukáját, s végül együtt értek oda a születésnapi finomsághoz. Először a tortát díszítő gyümölcsöket, banánokat és almákat kezdték el leszedegetni, majd Angele módszeresen elfogyasztotta a torta tetejébe tűzött, 2-es számot formázó, kenyértésztából készült díszt is. Végül Assam, Arun apukája is megérkezett, s így már hárman, családi tortaevéssel ünnepelték a kiselefánt második születésnapját.

A köszöntésen részt vevő látogatók maguk is boldog születésnapot kívántak Arunnak, egy magyarul nem beszélő gyerkőc pedig, akinek az Állatkert egyik munkatársa mesélte el angolul a születésnapi köszöntéssel kapcsolatos részleteket, még a Happy birthday-t is elénekelte.

A kiselefánt születésnapi tortája természetesen nem klasszikus cukrászsütemény, hanem kifejezetten az elefántok szája íze szerint készített finomság volt. A torta „tésztáját", ha úgy tetszik, a „tortalapokat" zabból, korpából és lisztből sütötték a galgahévízi Telek Pékség pékjei (ők készítették a torta tetejére a 2-e számot is), ezek közé kerültek krém gyanánt a réti széna szeletek, majd a gondozók különféle gyümölcsökkel, banánnal, almával díszítették fel a különleges ínyencséget.

A most kétesztendős Arun életéről számos alkalommal beszámoltunk már honlapunkon, kezdve a születéséről szóló hírrel, a világra jövetelét bemutató kisfilmmel, a kicsi születésével kapcsolatos állatgondozói élményekkel, vagy a nevének kiválasztására meghirdetett szavazással, folytatva korai felfedező útjaival, nyári pancsolásával, labdazsonglőrködésével, és persze az idei év nyarának élményeivel.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben az 1870-es évek óta foglalkozunk elefántok tartásával, az ázsiai elefántokat pedig több mint 120 éve láthatja közönségünk megszakítás nélkül (persze nem ugyanazokat az állatokat, de ezalatt az idő alatt mindig, még a háborús években is voltak elefántjaink). Eddig összesen hét alalommal született kiselefánt Budapesten: 1930-ban, 1932-ben, 1941-ben, 1956-ban és 1961-ben, majd pedig 2013-ban és 2017-ben.