Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Felköszöntöttük Samut 2022. április 25.

Vasárnap ünnepelte első születésnapját Samu, a kiselefánt, akit természetesen fel is köszöntöttünk a jeles nap alkalmából. Az ünnepelt egyébként már 485 kilót nyom, ezt azzal a mérleggel mértük le, amelyet az alapítványi támogatásokból szereztünk be.

Samu, a kiselefánt Állatkertünk legnépszerűbb lakóinak egyike. Ez már csak a jelképes örökbefogadások száma alapján is látszik, hiszen az ifjú ormányosnak 286 „nevelőszülője" van (a népszerűségi lista élmezőnyébe tartozik még Auróra, Bonifác és Bendegúz, a három kispanda, Niva, a nőstény tigris és Taiko, a jegesmedve, illetve legújabban Sanyi, a kalandvágyó kispingvin, aki emlékezetes mutatványa után egy hónap alatt 113 örökbefogadóra tett szert).

Samu a múlt évben, április 24-én született, vagyis még akkor, amikor a világjárvány miatt zárva volt az Állatkert, de aztán néhány nappal később, amikor végre újra megnyithattuk a kapukat, ő is bemutatkozhatott a nagyközönségnek. Azóta töretlen a népszerűsége, látogatóink pedig az elmúlt évben nyomon követhették a fejlődését.

Születésekor kb. 80 kg-ot nyomhatott, habár ezt akkor pontosan még nem lehetett megmérni, úgyhogy a súlyt szemre, a tapasztalatainkra hagyatkozva becsülhettük meg. Az Állatkerti Alapítvány viszont adománygyűjtő akciót szervezett egy olyan mérleg beszerzésére, beszerelésére, amellyel a kiselefántot is, sőt a nagyokat is le lehet mérni. Ez be is került a kifutóba, az adományozóknak köszönhetően, akiknek ezúton is köszönjük a segítséget. A kis Samut egyébként június végén sikerült először lemérni (ehhez az is kellett, hogy eltávolodjon egy kicsit az anyukájától, hogy csak ő legyen a mérlegen), akkor 204 kg volt a súlya (most pedig már 485 kg).

Samu persze nemcsak testileg gyarapodott, hanem értelmileg is. Az elefántokkal rendszeresen tréningezünk, de persze Samunak a tréningekkel kapcsolatban kezdetben csak az volt a feladata, hogy megszokja a szituációt (az anyukának, Angele-nek pedig könnyített tréninget tartottunk). Azután, ahogy egyre inkább hozzászokott a szilárd táplálékhoz, és így már motiválni is lehetett finomságokkal, a gondozók egyre inkább bevonták Samut is a tréningbe, és mostanára már szinte olyan ügyesen dolgozik együtt a munkatársainkkal, mint idősebb családtagjai.

A vasárnapi szülinapi köszöntésre a gondozók egy különleges tortával készültek, amely az elefántok szája íze szerint való összetevőkből, gallyakból, szénából, zöldségekből, gyümölcsökből, földimogyoróból állt. A köszöntéskor viszont először a nagytesó, Arun szaladt oda a tortához, és ő kezdte el szétbontani. Később viszont az ünnepelt és az anyuka, Angele is odaballagott, és végül együtt fogyasztották el a születésnapi finomságot.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.