Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Fészkelő madarak a Nagy-tó partján 2015. március 18.

Kárókatonák és szürke gémek fészkelnek a Nagy-tó partját övező fák ágain. A félig állandó lakosnak számító, de voltaképpen vad vízimadarak a korábbiakban is nagyobb számban költenek, illetve sokuk a kikelt fiókákat neveli.

KormoránokAz állatkerti Nagy-tó egészen különleges bemutatóhely. Egyrészt azért, mert intézményünk egyik legrégebbi állattartó létesítménye, amely már az 1866-os nyitáskor is megvolt. Eredetileg Reitter Ferenc, a neves csatornázási mérnök tervei alapján alakították ki, de pontos partvonala az idők során többször is változott. Különleges azonban abból a szempontból is, hogy nemcsak az Állatkert gyűjteményébe tartozó fajok élnek itt, hanem olyan Magyarországon őshonos állatok is, amelyek önként választották élőhelyként, illetve fészkelőhelyként ezt a területet.

Lényegében ebbe a kategóriába tartoznak a szürke gémek és a kárókatonák, más néven kormoránok is. Ezek a madarak akkor és oda repülnek, amikor és ahová csak akarnak. Ők azonban úgy döntöttek, hogy az állatkerti Nagy-tó környékét választják élőhelyüknek, illetve itt építenek maguknak fészket is. S mivel szeretik a társaságot, valóságos kormorán és szürke gém telep alakult ki a Nagy-tó partján.

Mindkét faj esetén legalább kéttucat fészket számlálhatunk össze, sőt, a fészkek száma az elmúlt évekhez képest még növekedett is. A telep kiterjedése is nagyobb, hiszen néhány szürke gém olyan fákra építette a fészkét, amely korábban nem volt a gémtelep része.

A madarak egy része még most is a fészek csinosításával van elfoglalva. A szürke gémeket például meglehetősen gyakran láthatjuk, amint egy-egy ágacskával a csőrükben repülnek el a látogatók feje felett. A telep más tagjai viszont már belevetették magukat a kikelt fiókák nevelésébe. A kormoránoknál már egy hónappal ezelőtt is akadtak meglehetősen fejlett, a felnőtt madarakéhoz közelítő méretű fiatalok. Persze ahhoz, hogy a fészekben zajló életet igazán jól láthassuk, nem árt, ha egy jó távcsövet is hozunk magunkkal.

A korszerű állatkertek egyébként már arra is figyelmet fordítanak, hogy a saját bemutatott állataikon kívül azoknak az élőlényeknek is megfelelő életteret biztosítsanak, amelyek helyben honos fajként választják élőhelyüknek az adott állatkert területét. Ez nálunk is kiemelt szempont, mi több, az élőhely-rekonstrukció fontos szerepet kapott a Nagy-tó felújításakor is. Így aztán nagy örömmel tölt el bennünket, hogy a védett kormoránok és szürke gémek ilyen jól érzik magukat a Nagy-tó térségében.