Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Fióka a sörényes galamboknál 2016. július 22.

A koronásdarvak, a cebui diszók, a kenguruk, a tigrispitonok, a gyűrűsfarkú makik, az ázsiai vadkutyák, a vombatok, az indiai antilopok és a kínai muntyákszarvasok mellett a Xántus-házban látható sörényes galamboknál is gyermekáldás volt.

Hamarosan már a fészekből is kijön a csaknem egy hónapos sörényes galamb fióka. A jövevény – a felnőtt madarakkal együtt – a Xántus Jánosról elnevezett, a délkelet-ázsiai állatvilágot bemutató állatházunkban látható.

A sörényes galamb a híres, kihalt dodómadarak legközelebbi ma élő rokonának számít. Őshazája Délkelet-Ázsia, elterjedési területe a Nikobár-szigetektől a Maláj-félszigeten át egészen a Salamon-szigetekig tart. Magvakkal és gyümölcsökkel táplálkozik. Állománya az illegális befogások miatt sajnos ritkulóban van, épp ezért a sörényes galamb szerepel a veszélyeztetett állatfajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó washingtoni egyezmény (CITES) első függelékében is.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben 2011 márciusa óta foglalkozunk ezzel a madárfajjal. Az akkor érkezett pár nászából már több fióka is kikelt. Az elmúlt években világra jött utódok időközben sikeresen fel is cseperedtek és más állatkertekbe, például a franciaországi Biotropicába kerültek.

A sörényes galambok mellett az elmúlt hetekben az Állatkert sok más lakójánál is gyermekáldás volt, így a kert több pontján is lehet cseperedő állatkölyköket és fiókákat látni. Többek között a ritka cebui disznóknál, az ázsiai vadkutyáknál, a kenguruknál, a vombatoknál, a gyűrűsfarkú makiknál, a kínai muntyákszarvasoknál, az indiai antilopoknál, koronásdarvaknál, a kaffer szarvasvarjaknál és a tigrispitonoknál is.