Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Fiókák a kritikusan veszélyeztetett tarvarjaknál 2017. május 31.

Állatkertünk egyik fontos feladata a ritkuló fajok védelme, szaporítása. A legfrissebb eredményekről a kritikusan veszélyeztetett tarvarjaknál számolhatunk be, ahol a közelmúltban öt fióka is kikelt, sőt, továbbiak világra jövetele is várható.

Napjaink korszerű állatkertjeinek egyik fontos feladata a veszélyeztetett fajok védelme, szaporítása. A ritkulóban lévő fajok közül a „karizmatikusabbakat” a széles nyilvánosság is jól ismeri, a tigrisekről, a gorillákról vagy éppen a pandákról mindenki tudja, hogy a kipusztulás veszélye fenyegeti őket. Vannak azonban kevésbé közismert, és talán kevésbé népszerű állatfajok is, amelyek ugyanúgy segítségre szorulnak. Ilyen fajnak számít a tarvarjú (Geronticus eremita) is.

A tarvarjú egykor Európában, így az Alpok mentén és más hegyvidéki területeken, sőt – Herman Ottó véleménye szerint – a történelmi Magyarország egyes vidékein is őshonos volt. A neves reneszánsz természettudós, Konrad Gesner híres állattani munkájában is szerepelt ez az állatfaj. A 16. és a 17. században viszont fokozatosan kipusztult Európából, ezért a természettudósok egy időben azt gondolták, hogy Gesner könyvében ez a madár kitalált állatfajként kapott helyet.

Később aztán a zoológusok újra felfedezték a tarvarjakat, de ekkor már csak Északnyugat-Afrikában és Kis-Ázsiában, illetve a Közel-Keleten fordultak elő. Azóta a vadon élő állomány nagysága tovább csökkent, így jelenleg kevesebb mint ötszáz tarvarjú él vadon. Legrosszabb helyzetben – az ismert okok miatt – a faj szíriai állománya van, amelyről félő, hogy teljesen kipusztult. A Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) kritikusan veszélyeztetett állatfajként tartja számon a tarvarjakat, az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) pedig tenyészprogramot működtet a faj természetvédelmi célú szaporítása érdekében.

A tarvarjak tartásának és szaporításának Állatkertünkben csaknem két évtizedes múltra visszatekintő hagyománya van, s az itt kikelt fiókák közül volt már olyan is, amelyik – egy visszatelepítési program keretében – nem egyszerűen egy másik állatkertbe került, hanem vissza a természetbe. Ha az elmúlt évek szaporítási eredményeit nézzük, 2015-ben hét, 2016-ban pedig kettő fióka kikelésének örülhettünk. Idén eddig hat fióka jött a világra, ám az elkövetkező napokban továbbiak kikelése is várható.

A fészkelő tarvarjakat, illegve a fészekből kikandikáló fiókákat a Kisszikla oldalában található keselyűröpdében láthatja a közönség. Ebben a röpdében a tarvarjak több más fajjal élnek együtt „társbérletben”, a közönség pedig be is sétálhat az állatok közé.