Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Fiókák a veszélyeztetett tarvarjaknál 2022. június 16.

Az idei költési szezon is eredményesnek ígérkezik a tarvarjaknál. A hét legidősebb jövevény már feleakkora, mint a felnőttek, és további fiókák is kikeltek, így a számuk ebben az idényben várhatóan a tízet is meghaladja.

Miben hasonlít a tigris, az elefánt, a vörös panda és a tarvarjú? Mindannyian veszélyeztetett fajnak számítanak! A mi számunkra fontos, hogy nemcsak a népszerűbb fajokkal törődünk, hanem azokkal is, akik esetleg kevésbé népszerűek, közismertek. Az ő védelmük érdekében is erőfeszítéseket teszünk, illetve próbálunk tenni azért is, hogy az ő népszerűségük és ismertségük is növekedjen.

A tarvarjak például állattani és tudománytörténeti szempontból is érdekesek, főként azért, mert a középkorig Magyarország területén is előfordultak. Évtizedek óta nagy sikerrel szaporítjuk őket, és a nálunk kikelt fiókák közül több olyan visszatelepítési program résztvevője lett, melynek célja, hogy olyan vidékeken, ahol a tarvarjak korábban gyakoriak voltak, de az emberi tevékenység miatt kipusztultak, állatkerti származású állatok visszatelepítésével újra meghonosítsák ezt a madárfajt.

Jelenleg Spanyolország déli részén, Andalúziában folyik egy ilyen program, és a tavalyi, meg a tavalyelőtti fiókákból is küldtünk állatokat, hogy ott elengedjék őket.
Az idei költési szezon is sikeresnek ígérkezik. Jelenleg hét nagyobbacska fiókát látni tarvarjaink költőhelyén, ők már feleakkorák, mint a felnőttek. De rajtuk kívül további, kisebb fiókák is vannak, őket azonban nem mindig lehet jól látni. Ha minden jól megy, a fiókák száma ebben az idényben a tízet is meghaladhatja. A tervünk pedig az, hogy közülük is lesznek majd olyan állatok, akik a már említett visszatelepítési program részesei lesznek. Persze csak akkor, ha már felcseperedtek, és nem szorulnak szülői gondoskodásra.

A tarvarjak az úgynevezett keselyűröpde lakói, amely arról kapta nevét, hogy ugyanitt fakókeselyűk (és egyébként több más madárfaj is) laknak, a tarvarjakkal „társbérletben". A közönség akár be is mehet az állatok közé. Az a mesterséges sziklapárkány azonban, ahol tarvarjaink költeni szoktak, a jegesmedve kifutó és a Dombház közötti, a Xántus-ház dombja alatt futó sétányról látható a legjobban.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.