Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Fiókanevelés a veszélyeztetett tarvarjaknál 2023. május 19.

Állatkertünk számos veszélyeztetett faj védelmében, állatkerti szaporításában vesz részt. Ilyen faj a tarvarjú is, melynek andalúziai visszatelepítési programjának is részesei vagyunk. Az idei szezon első fiókái már láthatóak Állatkertünkben.

A tarvarjú magyar neve nem éppen található, hiszen nem egy varjúról, hanem az íbiszfélékhez tartozó madárfajról van szó. Egykor a Földközi-tengert övező területeken mindenütt elterjedt volt: Dél-Európában, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában is. Sőt mi több, Herman Ottó kutatásai szerint a középkorban még a Kárpát-medencében is előfordult. Az emberi tevékenység következtében azonban a legtöbb helyről már évszázadokkal ezelőtt kipusztult, és mára csak maroknyi állományai maradtak meg.

A napjainkban már veszélyeztetett fajnak számító tarvarjú ügyét szerencsére sikeresen karolták fel az állatkertek, köztük a mi Állatkertünk is, hiszen már évtizedek óta eredményesen veszünk részt a faj természetvédelmi szaporításában. Mi több, olyan programokhoz is számos alkalommal adtunk Budapesten kelt tarvarjakat, melyek célja, hogy a fajt visszatelepítsék olyan élőhelyekre, ahol a múltban előfordult, de ahonnan már sok évtizeddel, esetleg évszázadokkal ezelőtt eltűnt. Az elmúlt években történetesen egy dél-spanyolországi, közelebbről andalúziai programban vettünk részt.

És már láthatjuk, hogy a történet tovább folytatódik, hiszen a mostani költési idényben is keltek ki tarvarjú fiókák, akiket már a látogatóink is láthatnak. Tarvarjaink a keselyűröpde lakói, amelynek a Xántus-ház felé eső oldaláról, a Dombház közelében található szakaszról lehet közvetlenül rálátni azokra a sziklapárkányokra, ahol tarvarjaink költőtelepe van.

A veszélyeztetett tarvarjak szaporításával kapcsolatos munka is jó példa Állatkertünk kiterjedt természetvédelmi tevékenységére. Mivel még sok a teendő, arra kérjük mindazokat, akik egyetértenek közhasznú céljainkkal, hogy ha tehetik, személyi jövedelemadójuk egy százalékát Állatkertünk – és rajtunk keresztül az érintett ritkuló állatfajok – javára ajánlják fel.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.