Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Fotózza le az újabb vombatkölyköt! 2014. október 31.

Nőstény vombatunk, Molly erszényében újabb kölyök fejlődik! Akinek először sikerül az erszényből kikandikáló kölyköt lencsevégre kapni, és a felvételt el is küldi a vombat@zoobudapest.com e-mail címre, éves bérletet kap ajándékba!

Az erszényesek egészen különleges állatcsoportot alkotnak az emlősök osztályán belül. Több mint háromszáz fajukat meglehetősen nagy változatosság jellemzi, ám mindegyikükre jellemző a szaporodás, illetve az utógondozás egy egészen különleges módja. Ennek lényege, hogy az erszényesek utódai rendkívül rövid vemhesség után születnek meg. A vemhességi idő hossza fajonként változik, de általában 20 és 40 nap között szokott lenni. Az ilyen rövid idő után világra jött újszülöttek persze nagyon fejletlenek, szinte embrionális állapotban vannak, így egyedfejlődésüknek az a szakasza, amely a méhlepényesek, köztük az ember magzati fejlődésének felel meg, már az anyaállat testén kívül zajlik le. Az emlőket körülvevő erszény éppen azért alakult ki, hogy ebben az időszakban egyfajta „második méhként” nyújtson védelmet a továbbfejlődő újszülöttnek. Akadnak persze olyan erszényesek is, amelyeknek nincs olyan fejlett erszényük, mint a kenguruknak, a koalának, vagy éppen a vombatoknak. Náluk az utódok szőlőfürtként függenek az emlőkön.

Mivel magát az ellést csak kivételes szerencsével lehet megfigyelni, a legtöbb állatkerti erszényes esetében a születési dátumot csak becsléssel lehet meghatározni. Több hét is eltelik ugyanis az ellést követően addig, amíg az erszénytájék kidudorodása egyértelműen elárulja, hogy az erszényben kölyök fejlődik.

Nőstény vombatunknál az első gyanús jelekre szeptember végén figyeltek fel a gondozók, s október közepére már egészen biztosak lehettünk abban, hogy Molly újabb utódnak adott életet. A születési dátumot persze nem lehet megmondani, de úgy becsüljük, hogy az ellés valamikor július végén lehetett. Ezt egyrészt az erszény kidudorodásának mértéke és a kölyök ez alapján sejthető mérete nyomán lehet megállapítani, másrészt naptár módszerrel. Az előző kölyköt ugyanis június elején választottuk le a két felnőtt állattól. A párzásnak ideális esetben 32-34 napon belül kellett megtörténnie, ennyi ugyanis a nőstény vombatok ivari ciklusának hossza. Az anyaállat tehát július elejére már vemhes lehetett, s így a kicsi még a hónap végéig megszülethetett, hiszen a vemhességre ennél a fajnál 21 napot lehet számítani.

A becslés szerint tehát a kölyök mostanában lehet három hónapos. Az ilyen korú vombatkölykök általában 100 grammot nyomnak, a szemük még nem nyílt ki, és szinte teljesen csupaszok, eltekintve néhány, már fejlődésnek indult tapintószőrtől.

Arról, hogy a kis vombatok az erszényben milyen ütemben fejődnek, hogyan gyarapodik a testsúlyuk és mikor néznek ki először az erszényből, számos megfigyelés van. Ezeket azonban csak akkor tudnánk összevetni a mi vombatkölykünk fejlődésével, ha mindannyiszor erőszakkal próbálnánk az erszénybe betekinteni. Mi azonban ezt nem erőltetjük, hiszen az anyaállatnak inkább nyugalomra van szüksége. A meglévő adatokkal való összehasonlítás egyébként sem egyszerű, mert a mi vombatjaink csupaszorrú vombatok, a kutatások nagy része pedig egy másik fajra, a déli szőrösorrú vombatra vonatkozik. Ez azonban azt is jelenti, hogy minden, amit a mi vombatunk egyedfejlődésével kapcsolatban megfigyelünk, a tudomány számára is fontos új információ.

Éppen ezért már most árgus szemekkel figyeljük nőstény vombatunk erszényének tájékát, hogy lássuk, mikor mennyire dudorodik ki, mennyire látszik az, hogy a kicsi mozog az erszényben, illetve hogy mikor néz ki az apróság először az erszényből. Erre egyébként valószínűleg decemberben, vagy esetleg januárban fog majd sor kerülni, de az alapos megfigyelést már most érdemes elkezdeni.

A vombatkölyök fejlődésének nyomon követésébe a nagyközönséget is szeretnénk bevonni. Így mindenkit arra bíztatunk, hogy ha az Állatkertben jár, ne mulassza le felkeresni a vombatokat. A két felnőtt állat, Molly és Wally délelőtt fél 11-kor látható a legnagyobb biztonsággal, ugyanis a gondozók ilyenkor szoktak nekik enni adni. Akinek először sikerül az erszényből kikandikáló kölyköt lencsevégre kapni, és a felvételt el is küldi a vombat[kukac]zoobudapest[pont]com e-mail címre, éves bérletet kap ajándékba. A vombatok erszénye hátrafelé nyílik, így a kölyök fejének előbukkanására nem az anyaállat hasa alatt, hanem a két hátsó lába között kell számítani.