Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Frissen kikelt tigrispitonok 2016. június 28.

Közel félszáz tigrispiton cseperedik az állatkerti „piton bölcsődében”. A kiskígyók múlt héten keltek ki. Közben egy másik nőstény most is kotlik egy fészekaljon: azok a tojások várhatóan egy-két hét múlva kelnek majd ki.

Bár a tigrispitonok a Mérgesházban laknak, ez a faj egyáltalán nem mérges, hanem az óriáskígyók közé tartozik. Vagyis ezek az állatok – méregfog híján – izomerejükkel gyűrik le a zsákmányt. Termetes tigrispitonjaink rendszeresen szaporodnak is, így gyakran látni a nőstényeket kotlás közben. A lerakott tojások kupaca köré tekeredve rendszeresen, ritmikusan összehúzódnak, mintha csak „csuklanának”, az izommozgás által termelt hővel melengetve a tojásokat, illetve a bennük fejlődő embriókat.

Idén két nőstény is tojásokat rakott, s az egyik fészekaljból múlt héten már ki is keltek a kiskígyók. A negyvennél is több apróságot a Mérgesház emeletén kialakított „piton bölcsődében” láthatja a nagyközönség. Közben a másik nőstény még most is kotlik a tojásokon, a gondozók becslése szerint ezek kikelése néhány héten belül várható.

A kígyók körében elevenszülő, álelevenszülő, illetve tojásrakó fajokat is ismerünk. A tigrispiton tojásokat rak, ám ezek a tojások – mint a hüllőtojások általában – nem kemény, meszes héjúak, hanem bőrszerű héj burkolja őket. A lerakott tojásokból – a kotlástól, illetve egyéb tényezőktől függően – 55-80 nap elteltével kelnek ki a nagyjából félméteres kiskígyók.