Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt: 3300 Ft Gyermek: 2200 Ft Diák: 2500 Ft

Nyitvatartás

H-P: 9:00-18:00 Sz-V: 9:00-19:00

Gundik érkeztek a Varázshegybe 2013. szeptember 6.

Először láthat gundikat a hazai közönség. A fürge rágcsálók eredetileg Észak-Afrikában honosak, az ottani sivatagok sziklás élőhelyeit kedvelik. Szeretnek napfürdőzni, sőt még fésülködni is, ivóvízre viszont egyáltalán nincs szükségük. Az érkezett gundicsapat – köztük három, már Budapesten napvilágot látott kölyök! – számára a Varázshegyben, az úgynevezett „Kolónia galériában” alakítottunk ki egy bemutatóhelyet.

Milyen állat a gundi? Egy szimpatikus rágcsáló, amely állatkertekben meglehetősen nagy ritkaságnak számít. Maga a faj (Ctenodactylusgundi) a fésűsujjú patkányfélék családjába (Ctenodactylidae) tartozik, ami kissé megtévesztő, mert ezek az állatok nem annyira a patkányokkal, mint inkább a sülökkel és a tengerimalacokkal állnak viszonylag közelebbi rokonságban. A gundi őshazája eredetileg Észak-Afrika, közelebbről Algéria, Líbia, Marokkó és Tunézia szubtrópusi sivatagjaiban, az ottani sziklás élőhelyeken érzi jól magát. Sok más sivatagi kisemlőssel ellentétben nem éjszaka, hanem nappal aktív, mi több, szívesen napfürdőzik a napfénynek kitett sziklafelszínen. Olyan tökéletesen alkalmazkodott a sivatagi életmódhoz, hogy ivóvízre egyáltalán nincs szüksége. Szervezetének vízigényét ugyanis a táplálékban található úgynevezett vegetációs vízből is képes fedezni. Kizárólag növényi táplálékon él, ebben viszont nem túl válogatós.

A gundik rendkívül fürge állatok. Nagy sebességgel és ügyességgel szaladgálnak a sziklapárkányokon, sőt, a függőleges sziklafalak egészen kicsi egyenetlenségeiben is képesek megkapaszkodni. Egyes megfigyelések szerint képesek arra, hogy veszély esetén halottnak tettesség magukat. Ezt ugyan számos kutató vitatja, de az biztos, hogy elég sok veszély leselkedik rájuk, hiszen a gundik számos ragadozó étlapján szerepelnek. A vacsorává válás ellen leginkább fürgeségükkel, valamint azzal a képességgel tudnak védekezni, hogy egészen keskeny sziklahasadékokba is képesek bepréselni magukat, ahová a ragadozók nem tudnak utánuk menni.

Kifejezetten társas állatok, rendszerint kisebb, 3-11 egyedből álló közösségekben élnek. Ahol életfeltételeik adottak, viszonylag gyakorinak számítanak. A nőstények 56 napnyi vemhesség után hozzák világra utódaikat, számuk ellésenként egy, kettő vagy három szokott lenni. A fiatalok 9-12 hónaposan érik el az ivarérettséget és a kifejlett méretet. Élettartamuk akár az 5 évet is elérheti.

A gundik sokat adnak magukra. Selymes bundájukat gondosan ápolják, sőt, még fésülgetik is. Erre a célra azokat a hátsó láb ujjain található, fésűszerű sörtéket használják, amelyekről az egész család a nevét kapta. A bundaápolás azért fontos a számukra, mert élőhelyükön nappal nagyon meleg, éjszaka pedig csontig hatoló hideg van, s mivel maguk a gundik meglehetősen aprócskák, létfontosságú, hogy a szőrzet hőszigetelése a lehető legjobb legyen.

Magyarországon jelenleg csak a Fővárosi Állat- és Növénykertben élnek ilyen állatok, mi több, a múltból sem találtunk arra vonatkozó adatot, hogy valaha is bemutatták volna ezeket az állatokat hazai állatkertben. Így a magyarországi közönség most először láthat eleven gundikat. A nemrégiben érkezett nyolc állat számára a Varázshegyben, azon belül a „Kolónia galériában" alakítottunk ki egy teljesen új, kifejezetten nekik épült férőhelyet.