Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Gyereknapi tevecsikó 2020. május 29.

Pénteken hajnalban Iringó nevű tevekancánk egy bűbájos csikónak adott életet. Az időzítés nem is lehetne jobb, hiszen szombattól – a pünkösd miatt – háromnapos hétvége kezdődik, és vasárnap lesz a nemzetközi gyermeknap.

Május 29-én pénteken hajnalban gyermekáldás volt az Állatkertünkben látható kétpúpú tevéknél: Iringó, a 13 esztendős tevekanca egy aranyos tevecsikónak adott életet. A kislánynak bizonyult jövevény – ahogy az a tevéknél szokás - néhány órán belül lábra is állt, s elkezdte keresni az emlőket. E sorok írásáig még nem dőlt el, hogy kell-e neki ebben segíteni. Tudnivaló ugyanis, hogy sok anyaállazt első elléskor kicsit bizonytalan, s emiatt előfordul, hogy a biztonság kedvéért a gondozók is segítenek a csikónak az emlők megtalálásában, közben persze az anyaállatot is megnyugtatva. A legtöbb esetben, ha ilyen segítségre van szükség, az anya is és a kicsi is egykettőre megszokja a dolgot, és onnantól már minden megy magától, ahogy mennie kell.

A tevék szaporodásáról egyébként tudnivaló, hogy viszonylag hosszú ideig, 13 hónapig vemhesek, viszont a hosszú vemhességi időhöz mérten az újszülöttek (egyszerre csak egy, nagy ritkán kettő születik) eléggé fejlettek, súlyuk átlagosan 35 kg körül szokott lenni. A most született kicsi pontos súlyát ugyan nem mértük le, nem akarván feleslegesen zavarni őt és az anyaállatot, de ránézésre megfelelő fejlettségűnek tűnik.

Az újszülött tevéknek kezdetben még nincsenek púpjaik, hiszen, ha már lennének, az nagyon megnehezíteni a világra jövetelüket. A púpok helyén tehát ilyenkor még csak üres „bőrtasakok" vannak, amelyeket később tölt majd ki a zsírszövet.

A tevecsikón kívül Állatkertünkben több más állat is világra jött az elmúlt hetekben-hónapokban, így a gyermeknapi-pünkösdi hosszú hétvégén különösen sokféle kisállatot láthat a nagyközönség. Érdemes meglátogatni például a tapír kislányt, a fekete hattyú fiókákat, vagy éppen a vadkutya kölyköket. És persze ott vannak még a korábban született, de még most is gyereknek számító állataink, akik közül természetesen Arun, a kiselefánt örvend a legnagyobb népszerűségnek.

A kisállatokon kívül is van új látnivaló! Mivel nemrégiben szerte Európában újraindultak az állatkertek közötti állatszállítások, végre megérkezett az első aranyszőrű takinunk is. Takinokkal ugyan korábban is foglalkoztunk, először szecsuáni, majd utóbb mismi takint láthattak látogatóink. Most viszont, az európai állatkertek közötti együttműködés részeként az aranyszőrű takinokból alakítunk ki egy tenyésztriót, amely reményeink szerint idővel majd szaporodni is fog. Az első állat már meg is érkezett, és a nagyközönség is láthatja.

A hatvanhat napnyi zárva tartást követően, május 20-án újranyitott Állatkert természetesen most még bizonyos megelőző intézkedések mellett, azok betartásával látogatható. Az ezzel kapcsolatos tudnivalókat honlapunkon tanulmányozni, még a látogatás, Állatkertbe indulás előtt, hiszen azok érintik a jegyvásárlás módját, a napi látogatószámot, az egyes bemutatóhelyek láthatóságát, illetve a különféle programokat is. Mivel a tevecsikó, és a többi, cikkünkben említett kisállat szabadtéri kifutókban látható, ezért a nagyközönség már most is láthatja őket, jóllehet némelyiküknél – például a tapíroknál, vagy az elefántoknál – kedvezőtlen időjárás esetén előfordulhat, hogy az állatok az állatházban tartózkodnak.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.