Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Gyermekáldás a pelikánoknál 2020. május 5.

Az Állatkertünkben tartott mindkét pelikánfajnál, a rózsás és a borzas gödényeknél is gyermekáldás volt. Így most összesen hat pelikánfiókánk van, akik mind azóta keltek ki, hogy az Állatkert a koronavírus járvány miatt átmenetileg zárva tart.

Bár az Állatkert március 15-e óta zárva tart a koronavírus járvány miatt, a bezárt kapuk mögött az Állatkert továbbra is működik. Nemcsak az állatokról való gondoskodás zajlik folyamatosan, hanem a sok ritka állat is ugyanolyan jól szaporodik, mint az elmúlt években. Mostanában olyan sok a cseperedő kisállat, hogy valóságos baby boom van az Állatkertben.

Többek között a Nagy-tó térségében lakó pelikánoknál is gyermekáldás volt. Ezen a bemutatóhelyen két különböző pelikánfajt is tartunk, a rózsás és a borzas gödényeket. Mindkettőről elmondható, hogy Magyarországon is őshonosnak számít, sőt, a XIX. században még fészkelő állományaik is voltak az ország területén. Manapság azonban inkább csak kóborló példányok szoktak betévedni hazánk területére. Nem véletlen, hogy a hazai természetvédelmi jog mindkét fajt fokozottan védett állatként tartja számon. Ráadásul a borzas gödények természetvédelmi szempontból világviszonylatban is fenyegetettnek számítanak, így a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) ezeket az állatokat a sebezhető kategóriába sorolja.

Az Állatkertünkben lakó pelikánok fészkelőhelye a Nagy-tó nyugati oldalán, az Ausztrálház mellett lévő part menti magaslaton van. Itt jelenleg hat pelikánfióka cseperedik: öt a borzas és egy a rózsás gödényeknél. A különböző fészeklajakból származó fiókákat az egyébként is telepesen fészkelő pelikánok általában „óvodai csoportokká" terelik össze, az apróságok táplálásában pedig a szülőpár mindkét tagja részt szokott venni. Az a mi pelikánjainknál is megfigyelhető, habár a zárt kapuk miatt látogatóinak erre sajnos átmenetileg nincsen lehetőségük.

Ezért is törekszünk arra, hogy az ideiglenes zárva tartás idején a szokásosnál is több hírt és képes beszámolót, illetve kisfilmet tegyünk közzé, hogy legalább az interneten keresztül igyekezzük eljuttatni az állatkerti élményeket a kijárási korlátozások miatt jórészt otthon maradó látogatóinkhoz. Sőt, a Digitális Állatkert program keretében olyan anyagokat is közzéteszünk, amelyek éppúgy igyekeznek pótolni az állatkerti tanulmányi látogatásokat, zoopedagógiai foglalkozásokat, mint ahogy az iskolai oktatásban is pótolni igyekeznek a tantermi órákat a digitális munkarenddel.

Köszönjük, ha a járvány miatti zárva tartás idején támogatod kedvenc állatodat és az Állatkert munkáját: http://www.allatkertialapitvany.hu/tamogatas/