Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Gyűrűsfarkú gyermekáldás 2018. április 18.

Mostanában az Állatkert szinte minden sarkában kölyköket, fiókákat, cseperedő kisállatokat láthatunk. Így van ez a gyűrűsfarkú makiknál is, ahol a csaknem egyhónapos apróságot most már a látogatók is könnyen megleshetik.

Gyűrűsfarkú maki csapatunk egyik oszlopos tagja, a 14 esztendős Gumus nevű nőstény, aki amúgy sokszoros anyuka is, március 22-én ismét életet adott egy kölyöknek (érdekes, hogy pont ugyanazon a napon, amikor a zebracsikó is született). Az elmúlt hetekben persze még elég nagy szerencse kellett ahhoz, hogy a közönség is megláthassa az anyán csimpaszkodó jövevényt, de a kicsi gyarapodásával, és a jó idő beköszöntével most már elég jó esély van arra, hogy mindenki láthassa az apróságot. Ilyenkor ugyanis a makik egyre több időt töltetnek kint a kifutón, ráadásul a gyűrűsfarkú makik azon csapata, amelyiknek Gumus és a kölyök is tagja, abban a kifutóban szokott lenni, ahol a közönség is bemehet az állatok közé.

A katta néven is ismert gyűrűsfarkú makik (Lemur catta) Madagaszkár déli felében őshonosak. A legtöbb makitól eltérően jellemzően nappal aktív állatok. Hosszú farkuk, amelyet gyűrű alakban elhelyezkedő sávok díszítenek, több fontos célt is szolgál. A talajszinten közlekedő állatok zászló gyanánt a magasba emelik, hogy ezzel tudassák a csapat többi tagjával, merre járnak éppen. A fákon való mászáskor egyensúlyoznak vele, ugráskor pedig kormányzásra használják. Emellett a rivális hímek a csuklótájékon lévő illatmirigy váladékát szokták a farkukon lévő szőrzetbe kenni, hogy azt könnyebben legyezhessék vetélytársuk felé. Néha nincs is szükség verekedésre, a nézeteltéréseket az alapján rendezik el, hogy melyiküknek erőteljesebb az illata.

A gyűrűsfarkú maki veszélyeztetett fajnak számít, így állatkerti szaporítása nemcsak azért fontos, mert a kölykök nagyon aranyosak, s ezért nagy tetszést aratnak a nagyközönség körében, hanem azért is, mert minden egyes utód világra jövetele újabb jelentős lépés a faj megmentése érdekében folytatott természetvédelmi munkában.