Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Halló, itt Jónás! 2021. március 31.

Klasszikus április elsejei ugratás, amikor tréfás kedvű emberek azt az üzenetet adják át gyanútlan „áldozataiknak”, hogy Jónás úr kereste őket telefonon, s a megadott számon várja a visszahívást. Csakhogy a telefonszám az Állatkert száma…

Idén 155 éves Állatkertünk már olyan régóta létezik, és olyan jelentős a kulturális hatása, hogy még az urbánus folklórban is megjelenik. Jó példa erre az Jónással kapcsolatos áprilisi tréfa, amelynek legalább százéves hagyománya lehet.

Az ugratás lényege egy üzenet, amivel a tréfás kedvű emberek barátaikat, munkatársaikat szokták megviccelni. Az üzenetben az áll, hogy Jónás úr telefonált, és visszahívást vár a megadott telefonszámon. Csakhogy a szóban forgó telefonszám az Állatkert központi száma, Jónás pedig az első budapesti víziló neve volt.

Az ma már kideríthetetlen, hogy ki és mikor eszelte ki a tréfát, de a dolog már legalább százéves múltra tekint vissza. Az biztos, hogy Jónás, Állatkertünk első vízilova 1893 és 1917 között élt nálunk, és olyan híres volt, hogy még később is ezen a néven emlegették a vízilovakat, sőt, több másik Budapesten született víziló is ezt a nevet kapta.

A Jónással kapcsolatos április elsejei telefonos tréfáról a sajtó már az 1930-as években is írt, addigra a dolog már hagyományosnak számított. És azóta is mind a mai napig érkeznek hozzánk hívások április elsején, amelyben Jónás urat keresik, s kissé meglepődnek, amikor telefonközpontosunk felvilágosítja a hívó felet, hogy csak a bolondját járatták vele.

A tréfás szokás egyébként már a második világháború előtt több változatban fejlődött tovább, előfordult, hogy Medve, Róka vagy Pelikán kisasszonyt, urat, esetleg elvtársat vagy kartársat keresték a különböző korokban...

Jónás úr

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.