Nyitvatartás

 

November 11-től ZÁRVA további intézkedésig

Jegyinformációk

 

Olvasd el, hogyan változik belépőink érvényessége.

Halló, itt Jónás! 2021. március 31.

Klasszikus április elsejei ugratás, amikor tréfás kedvű emberek azt az üzenetet adják át gyanútlan „áldozataiknak”, hogy Jónás úr kereste őket telefonon, s a megadott számon várja a visszahívást. Csakhogy a telefonszám az Állatkert száma…

Idén 155 éves Állatkertünk már olyan régóta létezik, és olyan jelentős a kulturális hatása, hogy még az urbánus folklórban is megjelenik. Jó példa erre az Jónással kapcsolatos áprilisi tréfa, amelynek legalább százéves hagyománya lehet.

Az ugratás lényege egy üzenet, amivel a tréfás kedvű emberek barátaikat, munkatársaikat szokták megviccelni. Az üzenetben az áll, hogy Jónás úr telefonált, és visszahívást vár a megadott telefonszámon. Csakhogy a szóban forgó telefonszám az Állatkert központi száma, Jónás pedig az első budapesti víziló neve volt.

Az ma már kideríthetetlen, hogy ki és mikor eszelte ki a tréfát, de a dolog már legalább százéves múltra tekint vissza. Az biztos, hogy Jónás, Állatkertünk első vízilova 1893 és 1917 között élt nálunk, és olyan híres volt, hogy még később is ezen a néven emlegették a vízilovakat, sőt, több másik Budapesten született víziló is ezt a nevet kapta.

A Jónással kapcsolatos április elsejei telefonos tréfáról a sajtó már az 1930-as években is írt, addigra a dolog már hagyományosnak számított. És azóta is mind a mai napig érkeznek hozzánk hívások április elsején, amelyben Jónás urat keresik, s kissé meglepődnek, amikor telefonközpontosunk felvilágosítja a hívó felet, hogy csak a bolondját járatták vele.

A tréfás szokás egyébként már a második világháború előtt több változatban fejlődött tovább, előfordult, hogy Medve, Róka vagy Pelikán kisasszonyt, urat, esetleg elvtársat vagy kartársat keresték a különböző korokban...

Jónás úr

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.