Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Hancúrozó szurikáta kölykök 2016. szeptember 9.

Az Afrikában őshonos, nálunk rendszeresen szaporodó szurikáták idén négy kölyökkel örvendeztettek meg bennünket. A nyár derekán született apróságok még bőven növésben vannak, de már elég nagyok ahhoz, hogy a közönség jól láthassa őket.

Az Afrikában őshonos szurikáták rendszeresen szaporodnak Állatkertünkben. Szinte nincs olyan év, hogy ne születne néhány újabb kölyök. Idén nyáron négy aprósággal gyarapodott a csapat, s a legifjabb állatokat most már a nagyközönség is láthatja, hiszen sok időt töltenek a kifutón, természetesen a felnőttekkel együtt. Ahhoz azonban kell némi szerencse, hogy egyszerre mind a négy kicsit láthassuk. A kölykök a nap legnagyobb részét hancúrozással, játékkal töltik, de az sem ritka, hogy a kora őszi verőfényben napfürdőznek.

Mivel a szurikáták kisemlősök, sokan úgy gondolják, hogy biztosan valamiféle rágcsálók lehetnek. Ám ezek az állatok nem a rágcsálók közé, hanem a ragadozók rendjébe, azon belül a mongúzok és manguszták rokonsági körébe tartoznak. Ennek megfelelően táplálékuk legnagyobb része állati eredetű, a természetben még a skorpiót is könnyűszerrel elfogyasztják, annak ellenére, hogy természetesen a skorpió sem hagyja magát egykönnyen. A skorpió és más zsákmányállatok leküzdésére a szurikáták többek között azért is képesek, mert rendkívül jó reflexeik, valamint hegyes fogaik vannak. Ezért is nem javasoljuk, hogy a közönség a védőkorláton áthajolva, önmagát veszélyeztetve simogatni próbálja ezeket az állatokat, hiszen annak akár harapás is lehet a vége.

A szurikáták igazi társas állatok. A természetben is nagy közösségeket alkotva élnek, így aztán az állatkertekben is csoportosan szoktuk őket tartani. A csapat tagjai összetartanak, ami leginkább abban nyilvánul meg, hogy folyamatosan ügyelnek egymás biztonságára. Az őshazájukban sok ragadozó lakmározna szívesen a szurikátákból, vagy legalább a kölykeikből, sőt, az Állatkertben sem árt, ha odafigyelnek a környező légtérben tartózkodó dolmányos varjakra. A szurikáták azonban nem adnak sok esélyt a rájuk leselkedő ragadozóknak. A csapat legalább egy tagja ugyanis mindig őrségben áll, s azért fürkészi megállás nélkül a környezetet, hogy ha esetleg ragadozó madár, vagy más ellenség közeledne, időben leadja a vészjelzést a csapat többi tagjának. Ők aztán, ha valóban komoly a veszély, tüstént beszaladnak a földfelszín alatti üregrendszerbe, ahol már védve vannak a „légitámadás” elől.

A szurikáták nemcsak érdekes állatok, hanem nagyon aranyosak is. Ebből adódóan különösen népszerűek az állatkerti látogatók körében. Sőt, népszerűségük még tovább növekedett a nagy sikert aratott „Szurikáták udvarháza” című dokumentumsorozat nyomán is. Így az sem meglepő, hogy a jelképesen örökbe fogadott állatok népszerűségi listáján a szurikáták évek óta az első tíz állatfaj között szerepelnek.