Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Hat kölyök a manuloknál, azaz pusztai macskáknál 2022. május 20.

2013 óta mutatjuk be ezt az Ázsia szívében honos macskafélét. Most végre a sikeres szaporításukról is beszámolhatunk, hiszen Borsika és Bohus hat kölyökkel örvendeztetett meg bennünket. A kicsiket már a nagyközönség is megcsodálhatja.

Újabb kisállatok várják a látogatókat Állatkertünkben: már láthatók a most nyolchetes pusztai macska kölykök. A hat manul kiscica március 23-án született, tenyészpárunk, a nyolcéves Borsó (Borsika), illetve a négyéves Bohus nászából, ám a kicsikből eddig nem sokat lehetett látni. És ez nemcsak a látogatókra vonatkozott, hanem az állatkerti dolgozókra is, hiszen a legteljesebb nyugalmat szerettük volna az állatoknak biztosítani. Nyolc hét elteltével jött el az ideje annak, hogy a kicsiket kézbe vegyük, megvizsgáljuk és megállapítsuk a nemüket. S ha már kézben voltak, féreghajtót és azonosító chipet is kaptak. A művelet – amelyről egy kisfilmet is készítettünk – persze állatonként csak két percig tartott, és ezt követően egyből visszakerültek anyjuk mellé. Azóta a nagyközönség is megcsodálhatja őket. A kisfilmből egyébként az is kiderül, hogy milyen neműek a kölykök, és hogy kéthónapos korukra milyen súlyt sikerült elérniük (mert egyébként a születési súlyuk kevéssel száz gramm alatt szokott lenni).

A pusztai macskák tulajdonképpen nem nagyobbak a házimacskáknál, de dúsabb szőrzetük miatt nagyobbnak néznek ki. Könnyen felismerhetők arról is, hogy arckifejezésük mintha mindig olyan lenne, mint Garfieldé, amikor különösen rossz napja van. Ezt a fajt gyakran hívják manulnak is mongol nevük (manuul) után, és sokszor emlegetik Pallas-macskaként is a fajt felfedező német származású, ám élete jelentős részében Katalin cárnő Oroszországában dolgozó neves természettudós, Peter Simon Pallas emlékére.

A manulok Ázsia belsejében, a Kaukázustól Kínáig terjedő területen őshonosak. Az időjárás viszontagságai ellen sűrű bundával védekeznek, amely az emlősök világában az egyik legjobban hőszigetelő szőrköntösnek számít. Ez persze nem is meglepő, ha tudjuk, hogy testük egyetlen négyzetcentiméterén akár kilencezer szőrszálat is megszámlálhat az, aki kellően türelmes ehhez, és nem zavarja, hogy az állatok nem feltétlenül együttműködők.
Állatkertünkben 2013 óta foglalkozunk ezzel az állatfajjal, és nagyon vártuk már, hogy a szaporításuk is sikeres legyen. Annál is inkább, mert a faj állatkerti szaporításának természetvédelmi jelentősége is van. Az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége egy összehangolt tenyészprogramot is fenntart a manulok szaporítására, ennek vagyunk mi is a részesei.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.