Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

„Házasságközvetítés” a puduknál 2022. február 18.

A pudu egy aprócska termetű, dél-amerikai szarvasféle. A régebb óta meglévő hím állatunk mellé most a Varsói Állatkertből sikerült egy szemrevaló párt szereznünk. Az „ifjú házasokat” már a nagyközönség is láthatja a Pampakifutóban.

A sörényes hangyászoknak is otthont adó Pampakifutóban már több mint három éve mutatjuk be déli pudukat. Ezek az aprócska szarvasfélék Chilében és Argentínában őshonosak. Maga a pudu elnevezés az arrafelé élő mapucse indiánok szókészletéből ered, és spanyol közvetítéssel terjedt el vándorszóként az egész világon, mint az állat neve. A puduk erdőlakó állatok, kifutójuknak is általában a sűrűbb növényzettel benőtt részén lehet megfigyelni őket.

Természetes élőhelyükön sajnos ritkulóban vannak. A kipusztulás közvetlen veszélye egyelőre ugyan még nem fenyegeti őket, de az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) egy olyan regionális tenyészprogramot (úgynevezett EEP-t) hívott életre, amely az egész kontinensen összehangolja a faj állatkerti szaporítását.

Ebben a programban veszünk részt mi is, habár eddig nem volt mód a szaporításukra, hiszen most először sikerült egy ígéretes tenyészpárt összehozni. A mellékelt felvételek még a karanténban készültek a Varsói Állatkertből érkezett pudu nőstényről, de mostanra már sikeresen megtörtént az összeengedésük a régebb óta Budapesten élő hím állattal. Így most már a nagyközönség is együtt láthatja őket. Bízunk abban, hogy most összehozott pudu-párunk beváltja majd a hozzájuk fűzött reményeket, és a jövőben utódokkal is megörvendeztet majd bennünket.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.