Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Hella új otthonával ismerkedik 2014. november 5.

Gondozói is elkísérték Hellát, amikor múlt héten a Marosvásárhelyi Állatkertbe költözött. A szállítás rendben lezajlott, így most az új környezettel való ismerkedés köti le az állat figyelmét. Különös tekintettel Tánjára, az új lakótársra.

A Hellát szállító jármű sötétedés után érkezett meg a Marosvásárhelyi Állatkertbe.Épp ma egy hete annak, hogy Hella Budapestről Marosvásárhelyre utazott. Magáról a szállításról, illetve az állat költözésének okairól korábban már írtunk. Ezúttal arról számolunk be, hogy mi történt Hellával azóta, hogy megérkezett a „Székelyföld fővárosába”.

A 47 éves elefánt „beládázására” múlt kedden került sor, dél körül a szállítójármú már el is indulhatott az országhatár felé. Éjfél közül már Bánffyhunyad és Kolozsvár között jártak, kora hajnalban pedig rendben megérkeztek Marosvásárhelyre. A reggelt meg sem várva azonnal hozzákezdtek a kipakoláshoz, mert a meglehetősen csípős hajnalban minél hamarabb a kellemesen meleg, fűtött állatházban akarták tudni az állatot. Így mire a szerda igazából elkezdődött, Hella más megkezdte az ismerkedést új otthonával.

Hella felfedezi új lakóhelyétAzért, hogy minden a lehető legjobban menjen, Állatkertünk munkatársai közül egy nyolc főből álló csapat is az elefánttal tartott. Köztük voltak Hella eddigi gondozói is – legalábbis egy részük, hiszen közben a három budapesti elefántról is gondoskodnia kell valakinek. Az elefántok szállításánál egyébként is bevett gyakorlat, hogy az állat számára ismerős gondozók az első napokban az új helyen segítenek védencüknek a beilleszkedésben, illetve az új emberek elfogadásában.

Hellának persze nemcsak az új gondozókat kell megszoknia, hanem az új helyet is. A 2012 őszén átadott marosvásárhelyi elefántház a szigorú európai előírások figyelembevételével épült. Az időjárás miatt természetesen eddig inkább a belső férőhelyet volt alkalma felfedeznie az állatnak. Az állatház belső tere egyébként egy nagy központi csarnokból, illetve a hozzá kapcsolódó elkülönítő istállókból áll.

A marosvásárhelyi elefántház nem üresen várta Hellát. A létesítménynek már eddig is volt egy ormányos lakója. Tánja (Tania) szintén idősebb korban lévő elefánthölgy, bár Hellánál vagy nyolc esztendővel fiatalabb. Két éve él Marosvásárhelyen, előzőleg – hasonlóan Hellához – több más állatkertben is megfordult már. A két állat egBarátkozás Tanjával, az idős elefánthölggyel.yelőre csak távolról ismerkedik egymással.

Mivel Hella számára most különösen sok az új inger, az elefántoknak otthont adó állatházat az első napokban zárva tartották a marosvásárhelyi kollégák, hogy az állatnak a legteljesebb nyugalmat biztosítsák. Úgy tűnik azonban, hogy Hellát egyáltalán nem kell félteni. A szokásos elefánttréning alkalmából például ugyanolyan jól dolgozott, mint korábban Budapesten. Valójában az állatkerti szakemberek erre is számítottak, hiszen Hella már „régi motoros”, akinek élete során ez volt a negyedik nagyobb költözése – ha nem számítjuk az állandó utazásokat abban az időszakban, amikor Hella még cirkuszi elefántként kereste a kenyerét.

Hella a kifutón sétál