Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Hogy vagy, Taiko? 2021. november 3.

Közönségünk gyakran láthatja, hogy a gondozók a kifutó feletti sziklapárkányról valamilyen finomsággal vagy játékkal kedveskednek Taikónak, a népszerű jegesmedvének. A rendszeres környezetgazdagítás fontos ahhoz, hogy az állatok jól érezzék magukat.

Állatkertünk jelenlegi jegesmedvéje, Taiko, 2020 őszén érkezett egy franciaországi állatkertből. Sajnos épp az érkezésekor kellett bezárni a kert kapuit a nagyközönség előtt a koronavírus világjárvány akkori hulláma miatt, így látogatóink először csak az interneten közzétett képek, illetve kisfilmek segítségével ismerkedhettek az új jövevénnyel, sőt mi több, tavaly decemberben azt is bemutattuk, hogy az állatkerti Mikulás őt is felkereste. Tavasszal, amikor újra megnyithattuk a kapukat, végre a nagyközönség is találkozhatott vele, de honlapunkon ezután is rendszeresen igyekeztünk hírt adni Taiko hogylétéről.

Legújabb kisfilmünkben néhány példát mutatunk arra a sokféle módra, ahogy a gondozók finom falatokkal és játékokkal, esetleg ezek kombinációjával (pl. a labdára kent ínyencségekkel) igyekeznek kedveskedni kedvencüknek. Arról, hogy miért is fontos az állatkerti állatok környezetének gazdagítása, korábban már többször írtunk (például itt). Ezúttal beszéljenek maguk a képek.

Állatkertünkben több mint százéves múltja van a jegesmedvék tartásának. A jelenleg is használt kifutó 2006-ban készült el az eredeti, 1912-ben létesült férőhely jelentős mértékű kibővítésével. De még az átalakítás előtti, tehát a mainál jóval szerényebb méretű kifutó is összesen 59 jegesmedve lakóhelye volt közel száz év alatt, akik közül 39 itt is született Budapesten.

Az első sikeresen felcseperedett budapesti jegesbocs 1933/1934 telén jött a világra, ami óriási szakmai eredménynek számított, hiszen akkoriban az egész világon csupán nyolc-tíz olyan állatkert létezett, ahol egyáltalán születtek jegesmedve bocsok, felnevelésük pedig 1934 előtt csak öt állatkertben (Köln, Lipcse, Stockholm, Milwaukee, Cincinnati) volt sikeres. Talán van, aki emlékszik még a Berlini Állatkert híres jegesmedve bocsára, Knutra. Tudnivaló, hogy az ő apai dédapja is nálunk született.

Manapság az európai jegesmedve tenyészprogram számára szükséges hím egyedek elhelyezésével veszünk részt a jegesmedvékkel kapcsolatos munkában, amellett, hogy – mint minden más állatkerti jegesmedve – Taiko egyúttal a vadon élő jegesmedvék „nagykövete", és így segít felhívni a figyelmet azokra a veszélyekre, amelyek a klímaváltozás és az emberi tevékenység más hatásai miatt a sarkvidékek élővilágát, így a jegesmedvék fennmaradását is komolyan fenyegetik.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.