Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Hucul csikó született 2015. június 2.

Nimród lett a neve az egy hete született hucul csikónak. A jövevényt már most is láthatja a közönség, de még tisztes távolból, mert az anyaállat nagyon nyugtalan, ha túl közel jönnek a karámhoz. A különleges lófajtát a Holnemvolt Parkban mutatjuk be.

A Holnemvolt Park egyik karámjában a Nomád nevű hucul kanca pünkösd hétfő éjjelén életerős csikónak adott életet. A kisfiúnak bizonyult jövevény gondozóitól a Nimród nevet kapta. A közönség természetesen már most is láthatja, de jelenleg még tisztes távolságból. Az anyaállat ugyanis kissé nyugtalan, ha azt látja, hogy túl sok ember veszi körbe a karámját. Azért, hogy Nomádot megnyugtathassuk, illetve, hogy nehogy valakinek aggodalmában odaharapjon, jelenleg nem lehet közvetlenül megközelíteni a karámot, hanem egy ideiglenes kordon mögül, tisztes távolból nyílik mód a két állat megszemlélésére.

A hucul ló a Kárpátokban kialakult különleges lófajta, amelyet a magyarok, az ukránok, a lengyelek, a szlovákok és románok egyformán a sajátjuknak tekintenek. Ez nem is meglepő, hiszen a fajta olyan vidéken alakult ki, ahol ezek a népek évszázadok óta együtt élnek. Maga a hucul elnevezés egyébként az egyik ruszin népcsoportra utal, magyarul régebben mokány lónak is nevezték ezt a fajtát. Hegyi fogatos és málhás lóként nagy hasznát vették nemcsak a Kárpátokban élő emberek, hanem a hegyi tüzérség is. Hazai állományát a második világháború utáni időkben Állatkertünk egykori főigazgatója, Anghi Csaba kezdeményezésére sikerült megmenteni és megőrizni.