Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Hűsölő muntyákszarvas gyerek 2020. július 31.

A hűs árnyékból leskelődik kifelé a nyár elején született kis muntyákszarvas gida. Ez az egzotikus faj a hazai szarvasoknál sokkal kisebb, a felnőttek 10-18 kilósak, a gida pedig természetesen még kisebb. A Mérgesház melletti kifutóban láthatók.

Az elmúlt napokban-hetekben egyre-másra számoltunk be az újabb és újabb kisállatokról. Például a nemrég született sörényes hangyász kölyökről (akinek a nevére most szavazni is lehet), a mókusmajom szaporulatról, a prérikutya kölykökről, a flamingófiókákról, vagy a koronásdarvak újabb fészekaljáról.

A muntyákszarvasokról viszont még nem ejtettünk szót, pedig nyár elején itt is született egy kicsi. Az első néhány hétben persze vajmi kevés esély kínálkozott arra, hogy a közönség is láthassa az ilyenkor még jobbára rejtőzködő apróságot. Mostanra viszont már elég gyakran látható a jövevény, bár ebben a meleg időben napközben általában valami árnyékos helyen lehet rábukkanni, amiből bőven akad a számukra kialakított kifutóban.

Egyébként nemcsak a muntyákszarvasoknak van bőséges alkalmuk a hűsölésre, hanem Állatkertünk látogatóinak is. A kert mikroklímája a sok árnyat adó fa és szabad vízfelület miatt sokkal kedvezőbb, mintha a város belsejében lennénk, ráadásul a sétányok mentén több helyen is párakapukat állítottunk fel a felfrissülésre vágyóknak.

A muntyákszarvasokra visszatérve, ezeket az aprócska szarvasféléket a Mérgesház melletti kifutóban láthatja a nagyközönség már hat esztendeje. Méretük miatt (a felnőttek maximum 20 kilósak, de inkább 10 és 18 kg között szokott lenni a súlyuk) megoszlanak a vélemények arról, hogy a muntyákszarvasok kicsinyét vajon borjúnak, vagy gidának kell-e nevezni. Az itthon is gyakori gímszarvas és dámvad utódait borjaknak szokás mondani, a náluk jóval kisebb termetű őzek utódainak elnevezésére viszont a gida szót használjuk. Mivel a muntyákszarvasok még az őzeknél is kisebbek, aligha követünk el hibát, ha náluk is gidának hívjuk a kicsiket.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.